PREMIJERKA O IZVEŠTAJU "FRIDOM HAUSA": "Pohvaljuju Prištinu za to što su Srbima uskratili osnovna ljudska prava" (VIDEO)

Novosti onlajn

20. 04. 2022. u 15:53

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić komentarisala je najnoviji izveštaj "Fridom Hausa" koji je bombastično prenet u pojedinim srpskim medijima.

ПРЕМИЈЕРКА О ИЗВЕШТАЈУ ФРИДОМ ХАУСА: Похваљују Приштину за то што су Србима ускратили основна људска права (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

- Ovaj izveštaj je danas bombastično publikovan i prenet u nekim medijima u našoj zemlji. Ovaj izveštaj kaže da je Srbija najviše nazadovala od svih zemalja Zapadnog Balkana, a kaže da je najviše napredovalo (tzv.) Kosovo. 2021. godine. Eto toliko o objektivnosti tog izveštaja - rekla je premijerka. 

Kako kaže, svako ko zna bilo šta o političkim okolnostima, ljudskim pravima, medijskim slobodama, vladavini prava, zna šta se sve tokom 2021. godine dogodilo u Srbiji, uključujući i to da smo mi tokom 2021. godine završili javnu raspravu i priveli kraju proces izmene Ustava i 16. januara imali uspešan referendum koji prvi put obezbeđuje potpunu samostalnost Tužilaštva i nezavisnost sudstva. 

- Imali smo čitavu 2021. godinu za 30 posto povećan broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. Sve je kulminiralo time što je 16. januara Priština zabranila glasanje Srbima na referendumu i učestvovanje na referendumu, a nakon toga i 3. aprila učestvovanje na izborima. Dakle zabranila osnovno ljudsko pravo - pravo glasa. I onda imate da je danas objavljen izveštaj "Fridom Hausa" koji kaže "Srbija je najviše nazadovala, al je zato takozvano Kosovo najviše napredovalo" i naši mediji koji to objavljuju na sva usta i kao najveću vest. I to isti ti mediji koji su godinama objavljivali kako je Srbija na sivoj listi Grupe zemalja za borbu protiv korupcije, koje su u okviru Saveta Evrope, zato što smo na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja. Kada je ove godine u martu izašao Grekov novi izveštaj, i rekao "Srbija se izuzetno popravila i nije više na toj listi", nijednu jedinu reč o tom novom izveštaju nisu rekli. Toliko o objektivnosti i uticaju različitih međunarodnih organizacija na to šta se dešava na Balkanu i kako je ko predstavljen i koliko je ko pohvaljen za ono što radi - navodi Brnabićeva. 

Kako ističe, izveštaj "Fridom Hausa" zapravo pohvaljuje Prištinu za to što su Srbima uskratili osnovna ljudska prava. 

- Sramotno je što se to na taj način popularizuje u nekim medijima u Srbiji. Situacija je kompleksna, Priština Priština ne želi da pregovara, to je jasno svima, i Vašingtonu i Briselu, i Berlinu i Parizu. Šta će uraditi tim povodom, videćemo. Sada je prošlo već devet godina od potpisa na Briselskom sporazumu, nemamo i dalje Zajednicu srpskih opština, Priština eskplicitno kaže da neće implementirati Briselski sporazum, da on za njih ne postoji, mi čekamo kao ozbiljna, odgovorna vlada, vlada koja poštuje međunarodne ugovore i sporazume, čekamo da vidimo šta će uraditi oni koji su supotpisnici tog sporazuma, svakako pre svega Evropska unija - zaključila je premijerka. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda