SEĆANJE NE MOŽE I NE SME DA IZBLEDI: Predsednik Srpske liste o Martovskom pogromu

D. Zečević

17. 03. 2022. u 15:42

PREDSEDNIK Srpske liste rekao je danas, povodom godišnjice Martovskog pogroma, da sećanja na taj događaj ne mogu i ne smeju da izblede.

СЕЋАЊЕ НЕ МОЖЕ И НЕ СМЕ ДА ИЗБЛЕДИ: Председник Српске листе о Мартовском погрому

Foto: D. Zečević

- Ako nas pitate kakav osećaj imamo kada na današnji dan obeležavamo 18 godina, kada je za samo dva dana uništeno 35 crkava i manastira, proterano 4000 Srba, stradalo 19 i povređeno više od hiljadu ljudi, spaljeno preko 950 kuća, etnički očišćeno šest gradova i devet sela i sve to pred očima međunarodne zajednice, kažem vam, isti kao i tog 17. marta 2004. godine, kada smo doživeli drugi egzodus nakon 1999. godine. Sećanja na taj događaj ne mogu i ne smeju da izblede. Tih dana je na ovim prostorima stradalo sve što se zvalo srpskim imenom ali i pored svega neizostavna je borba i vera u bolje sutra jer smo kao narod iz teških trenutaka izlazili još složniji u nameri da opstane i ostane na svojim ognjištima - rekao je povodom obeležavanja martovskog pogroma predsednik Srpske liste.

Rakić je kazao da 17. mart 2004. godine ne sme ni da se zaboravi, niti da se ponovi i mora na njega uvek da se ukazuje jer i nakon dugih osamnaest godina, ni za jedan od ovih zločina niko nije odgovarao.

- U nekim od tada etnički očišćen gradova ni danas nema Srba, niti postoji iskrena volja da se njihov povratak podrži. Mnogo toga do danas nije obnovljeno. Zato i danas zbog pravde stvari moramo nazvati pravim imenom i neprekidno insistirati da do pravde dođe, jer 17. mart 2004. godine ne sme ostati zločin bez kazne - podvukao je predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

BONUS VIDEO: Pomen u manastiru Gračanica stradalim Srbima na KiM u martovskom pogromu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!