GABRIJEL ESKOBAR U SENATU SAD: Podržavamo formiranje ZSO, ali da se ne ugroze institucije u Prištini

Tanjug

16. 02. 2022. u 19:12

SAD podržavaju formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, ali ne na način da ona bude slična Republici Srpskoj u BiH, ili da ugrožava suverenitet i funkcionisanje institucija u Prištini, izjavio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, prenela je prištinska ''''Koha ditore''''.

ГАБРИЈЕЛ ЕСКОБАР У СЕНАТУ САД: Подржавамо формирање ЗСО, али да се не угрозе институције у Приштини

Foto N. Skenderija

U govoru pred Komitetom za spoljne poslove Senata SAD, Eskobar je rekao da bi Priština trebalo da razmotri moguće modele SZO koji ne bi ugrozili njen suverenitet.

- Mi podržavamo formiranje ZSO iz mnogo razloga. Početni sporazum o tome je postignut, a kosovski ustavni sud je proglasio da su neke njegove tačke neustavne, ali da sama ZSO nije neustavna. Tokom dijaloga, na Srbiji i Kosovu je da utvrde kako bi ta zajednica mogla da izgleda, kazao je on, navodi ''''Koha''''.

Eskobar je dodao da vlada u Prištini treba da razmotri one modele ZSO koji ne bi ugrozili funkcionisanje njenih institucija, a na način da bi omogućili kosovskim Srbima da i dalje imaju veće benefite i obrazovanje na srpskom jeziku.

- Cilj dijaloga je da unaprede situaciju na Kosovu i da dovede do uzajamnog priznavanja i normalizacije odnosa, što sada nemamo. Dijalog je najbolji mehanizam za to i on može otkloniti razlike, dodao je Eskobar, prenela je ''''Koha''''.

BONUS VIDEO: 

SRBE SA KOSOVA UPISUJU U SPISKOVE? Boban Dančetović opisao čime se služi policija lažne države


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri