SRBIJA OBELEŽAVA DAN DRŽAVNOSTI 15. FEBRUARA NA EKSPO 2020 DUBAI: Naš paviljon posetilo preko 700.000 ljudi, do kraja se očekuje milion

Novosti onlajn

14. 02. 2022. u 12:57

KRUNA svih aktivnosti Srbije na Ekspo 2020 biće obeležavanje Dana državnosti naše zemlje koji se održava 15. februara. Celodnevni program proslave Dana državnosti biće održan na više lokacija na Ekspo 2020, a pratiće ga brojni kulturni i poslovni programi, koji imaju za cilj da predstave Srbiju kao zemlju kreativnih stvaralaca i snažnu investicionu destinaciju.

СРБИЈА ОБЕЛЕЖАВА ДАН ДРЖАВНОСТИ 15. ФЕБРУАРА НА ЕКСПО 2020 ДУБАИ: Наш павиљон посетило преко 700.000 људи, до краја се очекује милион

Foto: Novosti

Na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubaiju, Srbija je postigla impresivne rezultate i ugostila preko 700.000 posetilaca iz celog sveta i na najbolji mogući način predstavila svoje ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale.

U okviru poslovnog programa koji sprovode Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije predstavilo se više od 1.000 privrednika iz Srbije, koji su ostvarili više od 6.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima.

- Svi dosadašnji rezultati nastupa Srbije na Svetskoj izložbi već su premašili naša očekivanja. Svrstavamo se, nezvanično, u jedan od najposećenijih paviljona na Ekspou, rame uz rame sa najvećim zemljama, a do kraja Ekspoa očekujemo da će naš Paviljon posetiti čak milion posetilaca. Posebno smo ponosni na činjenicu da je Srbija prepoznata kao lider u inovacijama i kreativnim industrijama i da smo zbog revolucionarnog projekta – Metahjuman, virtuelnog oživljavanja praistorijskog čoveka, koji je zadivio svet, postali tema relevantnih svetskih medija - istakla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za EXPO 2020 Dubai i dodala:

Ponosna sam što smo uspeli da razbijemo mit da jedna "mala" država poput Srbije ne može da parira velikim zemljama. I te kako imamo čime da se ponosimo! Nacionalni dan Republike Srbije 15. februar, koji će predstavljati krunu svega što u Dubaiju predstavljamo, nam tek predstoji."

DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE NA EKSPO 2020 DUBAI

Program proslave Dana državnosti počinje u 10.00 č. u velelepnoj, Al Wasl dvorani, podizanjem Srpske zastave i obraćanjem zvaničnika koji će pratiti nastup nacionalnog Ansambla "Kolo" koji će predstaviti različite plesove iz svih krajeva naše zemlje.

Nakon toga sledi premijerni nastup Gudačke reprezentacije mladih koja nastupa pod umetničkim vođstvom Stefana Milenkovića, koji će predstaviti poseban program pažljivo osmišljen za Dan državnosti Srbije.

Stefan Milenković, višestruko nagrađivani violinski solista, profesor muzike i humanitarac je u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara, čiji je kreativni ambasador, raspisao konkurs za izbor najtalentovanijih mladih virtuoza koji će svojim nastupom predstaviti Srbiju na Svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

Gudačku reprezentaciju mladih čine pretežno studenti od 18 do 26 godina, neki od njih se usavršavaju u inostranstvu, ali isto tako nastupaju širom Srbije i samim tim predstavljaju svoju zemlju na festivalima i takmičenjima.

Nakon toga, program se seli u raskošni Paviljon Srbije gde će od 18.30 č. do 20.30 č. u bašti Paviljona goste očarati zvuci harmonike Petra Marića, osmostrukog svetskog prvaka u električnoj harmonici i dinamičan ples Ansambla Kolo.

Unutar Paviljona biće održan koncert filmske muzike „Balkan Film Akustik" glumice Jelene Gavrilović i Aleksandre Markovića, kao i nastup Dj Emine. 

Investiciona konferencija: Serbia Country Business Briefing

Istog dana, s početkom u 15.00h, održaće se i Serbia Country Business Briefing, a u fokusu konferencije su investicioni potencijali agri-fud sektora (hrana) i haj-tek (visoke tehnologije), bio-tek i ICT.

"Serbia Country Business Briefing" predstaviće najvažnije segmente srpske privrede u kojima postoji veliki potencijal za privlačenje novih investicija i realizaciju novih projekata, a to su prehrambena industrija i savremene tehnologije.

Agri-Fud sektor jedan je od ključnih nosilaca razvoja privrede naše zemlje, vitalan deo, i naročito važan kada je reč o izvozu - tu je velika šansa dalje za unapređenje. Uz to, savremene tehnologije, ICT, pa i povezivanje agri-fud sektora sa visokim tehnologijama u smislu osavremenjavanja načina proizvodnje, predstavljaju budućnosti i važan smer razvoja.

SRBIJA STVARA IDEJE

Svetska izložba - Ekspo 2020 Dubai, prva koja se održava u arapskom svetu, traje od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a na njoj učestvuje preko 190 zemalja iz celog sveta.

Srbija se na Svetskoj izložbi predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme Srbije stvara, a tema nastupa glasi – "Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

Inspiraciju smo pronašli u  7.000 godina staroj Vinčanskoj kulturi, tokom koje su se desile inovacije koje su uticale na razvoj kompletnog čovečanstva. I kao što je Vinča predstavljala centar ideja i stvaralaštva neolita, tako i Paviljon Srbije - koji arhitekturom podseća na kosi krov vinčanskih građevina - predstavlja budućnost čovečanstva, u čijem su središtu digitalizacija, veštačka inteligencija i virtuelna realnost.

DIGITALNI PAVILjON SRBIJE

Centralno mesto u predstavljanju Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju zauzima arhitektonski upečatljivi paviljon površine 2.000 m2.

Paviljon je u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

Najnovija tehnologija rekreira i upoznaje posetioce sa Vinčanskom kulturom, kao i sa srpskim velikanima koji su zadužili čovečanstvo poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, ali i omogućava milionima posetilaca da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude tokom trajanja Ekspoa.

Sa druge strane, ističemo lidersku poziciju naše zemlje u oblastima kao što su Tech/ICT, startup-ovi & inovacije, zdravstvo & kovid-19 menadžment, digitalna E-uprava, kreativne industrije, agrikultura i E-agrikultura i digitalno obrazovanje.

O bogatstvu našeg nastupa u Dubaiju, govori i podatak da tokom ovog perioda organizujemo oko 150 različitih događaja.

SVETSKA INOVACIJA IZ SRBIJE – UPOZNAJTE ČOVEKA IZ PRAISTORIJE

Srpski naučnici i inovatori na Ekspo 2020 Dubai, prvi put su svetu pokazali potpuno revolucionarni projekat, koji je rezultat saradnje naše naučnice Sofije Stefanović i domaće gejming kompanije svetskog ranga. Uz pomoć vrhunske Metahjuman tehnologije iz Srbije, "oživeli" smo u virtuelnom svetu čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru, a sa kojim možemo da ostvarimo i interakciju.

Ako mu se nasmejemo – on će nam uzvratiti svojim drevnim osmehom, koji najavljuje novo doba za proučavanje ljudske vrste.

KREATIVNA DIPLOMATIJA

Kroz bogat muzički i umetnički program Srbija je na Dubai Ekspo 2020, predstavila svoje brojne kreativne stvaraoce, koji su već prepoznati na svetskoj sceni kao što su: Nenad Vasilić, Petar Marić, bendovi Naked i Eyot, operska primadona Sanja Kerkez, Lena Kovačević, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Gorana Bregović, Satori ... a u narednom periodu nas očekuje i svetska premijera projekta Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića - Rock el Clasico.

OD JELEKA DO TARTUFA – SRBIJA ZA PONETI

U specijalizovanoj prodavnici na srpskom Paviljonu predstavljeno je više od 25 različitih proizvođača hrane, čokolade, suvenira sa više od 250 različitih proizvoda. Posetioci mogu pronaći srpske proizvode napravljenje od 100 odsto voća i povrća, kao što su ajvar, džemovi, med, sokovi, ali i različiti proizvodi od tartufa, aronije kao i sjajne ručno pravljenje čokolade. Akcenat je stavljen i na ručno rađene proizvode kojima predstavljamo našu tradiciju, srpske motive i čuvamo stare zanate od zaborava, pa tako sa Paviljona možete otići sa ručno rađenim jelecima, vunenim čarapama zanimljivih šara, dečijim igračkama, ali i unikatnom torbom za laptop, futrolom za mobilni telefon.

Pored suvenira koje je izradila Etno Mreža na Paviljonu je moguće pronaći i specijalno dizajnirane suvenire, koji su inspirisani Vinčanskom kulturom.

POSETA ZVANIČNIKA IZ CELOG SVETA

Paviljon Srbije posetili su brojni državni zvaničnici iz Emirata i celog sveta među kojiima su Njegovo Veličanstvo Šeik Mohamed Bin Zajed, državnici i delegacije iz Rusije, Malezije, Češke, Slovenije, Japana, Poljske, Estonije, Gvatemale, Severne Makedonije, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine i mnogih drugih zemalja.

SVETSKI MEDIJI O SRBIJI

O nastupu naše zemlje i inovaciji iz Srbije pisali su i izveštavali, pored velikog broja domaćih medija, mnogi strani mediji: CNN Arabia, Euronews, Sky news, The National, The Gulf News, China Media Group TV, Abu Dhabi i Dubai TV, British Herald, Time Out i mnogi drugi ... Srbija je zahvaljući inovacijama, uspesima u kreativnim industrijama i nauci tako postala tema svetskih medija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SPEKTAKL IZNAD PEŠTERA: Pogledajte - Dejstvuju helikopteri Mi-35 i Mi-17 (VIDEO)