KUGLICE I DALJE ODREĐUJU BROJ: Skupština o izbornim zakonima, ostaje žreb za redosled kandidata za šefa države

S. S. R.

02. 02. 2022. u 19:07

STRANKE se mogu zaduživati samo kod banaka, odnosno finansijskih institucija pod kontrolom Narodne banke Srbije. Fizičko lice partijama može da donira najviše deset prosečnih plata, a pravno 30. Svi koji budu učestvovali na izborima pre glasanja će dobiti 35 odsto novca iz budžeta, dok će 65 procenata biti deljeno na osnovu dobijenih mandata.

КУГЛИЦЕ И ДАЉЕ ОДРЕЂУЈУ БРОЈ: Скупштина о изборним законима, остаје жреб за редослед кандидата за шефа државе

Foto Zoran Jovanović

Rok za ulaganje prigovora komisijama na izbore se produžava sa 24 na 72 sata, dok će rok za tužbu Upravnom sudu, umesto 48 sati, biti 72. Javna funkcija ne sme da se koristi za promociju partije.

Ovo su neke od novina koje su se, posle međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima, našle u setu izbornih zakona o kojima je Narodna skupština, u sredu, u finišu svog mandata, počela raspravu, a koji uvode pravila po kojima će stranke voditi kampanju na izborima 3. aprila.

Iako se u Predlogu zakona o izboru predsednika Republike navodi da se ukida pravilo žreba za određivanje redosleda kandidata na listiću za predsedničke izbore i uvodi da se broj određuje po redu proglašene liste (ovo važi za parlamentarne i lokalne izbore), ta novina neće biti prihvaćena, pa će izlačenje brojeva iz bubnja - ostati. Amandman da ovaj način određivanja pozicije ostane, kako saznaju "Novosti", podneo je opozicioni, samostalni poslanik Vladan Glišić, a prema našim informacijama Vlada će se pozitivno izjasniti o njemu, a i poslanici će ga usvojiti.

Inače, predsednik Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da je prihvatio predlog evroparlamentaraca koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu da žreb ostane, te da ne može da veruje da neko "potcenjuje ljude da ne mogu da prepoznaju koji je broj na kojoj listi stranka za koju žele da glasaju".

Govoreći o zakonima, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je rekla da "će za podnošenje izborne liste i dalje biti potrebno 10.000 overenih izjava birača, ali će se uz 'spisak' dostavljati znatno manja količina prateće dokumentacije".

- Za stranke nacionalnih manjina smanjuje se broj potrebnih izjava birača sa 10.000 na 5.000 - istakla je Obradovićeva.

Poslanik naprednjaka Vladimir Đukanović rekao je da set izbornih zakona ograničava normalno učešće SNS i vladajuće koalicije u kampanji:

- Ovo što mi uvodimo niko nikada nije uveo, a to je da praktično kompletnu kontrolu izbornog procesa prepuštamo opoziciji - rekao je Đukanović istakavši i da je jedini razlog zbog kojeg će glasati za zakone taj što je opozicija toliko "cmizdrila da su strašni izborni uslovi, a sada im je dato sve".

Inače, u Republičku izbornu komisiju biće delegirani i članovi vanparlamentarnih stranaka. A javni funkcioneri će na skupovima ubuduće morati da naglase kada se okupljenima obraćaju kao državni, a kada kao partijski funkcioneri.

NA PUNKTOVIMA 16.000 KONTROLORA

MINISTARKA Obradović rekla je i da će opozicija imati minimum 16.000 svojih članova u biračkim odborima širom Srbije za predstojeće izbore.

- Da li imaju dovoljan broj ljudi da im se prijave za kontrolore, to je druga priča, ali treba da znaju da nema prostora za njihovu dosadašnju priču da će izbori biti pokradeni, niti za huškanje unapred da se kampuje širom Srbije, jer su nezadovoljni rezultatima izbora - istakla je Obradovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)