NAJMANJE 15 LISTA U TRCI ZA MANDATE: Stranke pred kampanju traže pobedničke formule i timove

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

01. 02. 2022. u 10:31

U FINIŠU izborne kombinatorike, dve nedelje pre zvaničnog početka trke za glasove, partije pregovaraju ko će sa kim pred građane na izborima 3. aprila. Kako sada stvari stoje, na listiću za parlamentarne izbore naći će se najmanje 15 lista, dok će u trku za predsednika Srbiju ući oko deset kandidata.

НАЈМАЊЕ 15 ЛИСТА У ТРЦИ ЗА МАНДАТЕ: Странке пред кампању траже победничке формуле и тимове

Foto P. Milošević

Ovih dana se u javnosti spekulisalo da bi se mogla formirati koalicija Zavetnika Milice Đurđević i socijalista Ivice Dačića, da su dve strane i razgovarale, kao i da se Đurđevićeva neće ni kandidovati na predsedničkim izborima. Kao deo tima SPS-JS pominjao se i doktor Branimir Nestorović, koji je deo pokreta "Zmajevi".

Odluka o tome kako će nastupiti na izborima, kako nam je rekla Milica Đurđević, biće doneta na skupštini stranke u nedelju.

- Svi okružni, gradski i opštinski odbori stranke Zavetnici poslali su predlog da na predstojećim izborima budem nosilac parlamentarne liste i kandidat za predsednika na izborima. Iz tih razloga sazvala sam skupštinu partije, koja će biti održana u nedelju na kojoj će 2.000 delegata usvojiti i doneti odluku o načinu i detaljima i našeg nastupa. O spekulacijama i različitim naslovima u tabloidima ne bih mnogo polemisala. Interesantno je da se nedeljnom nivou govori o različitim navodnim koalicionim partnerima, blokovima i savezima. Ali, sve su predvideli osim naše saglasnosti, a niko iz medija koji prave navodne koalicije nas nije ni pitao da to potvrdimo ili demantujemo.

Nestorović u ponedeljak nije odgovarao na pozive "Novosti", ali je, prema našim saznanjima, bliže odluci da se pridruži socijalistima. Zasada je sigurno da će u izbornu trku na parlamentarnom nivou SNS, SPS-JS, blok oko SSP Dragana Đilasa, "Dveri", NADA, SRS, SVM, Bošnjaci na dve liste, Albanci, Dosta je bilo, Zavetnici, zeleno leva koalicija "Moramo"... A, prema dosadašnjim iskustvima, liste uvek predaju i neki neočekivani takmaci.

Što se tiče trke za predsednika, na startnu liniju će najverovatnije Aleksandar Vučić iz SNS, Zdravko Ponoš (blok oko SSP, Srđan Škoro - "Da se struka pita", Boško Obradović (Dveri), Milica Đurđević (Zavetnici), Miloš Jovanović (NADA), Vojislav Šešelj (SRS)... Još nekoliko lista se još nije izjasnilo o kandidatima.

Prema rečima, izvršnog direktora CeSID-a Bojana Klačara očekuje se da odziv prebaci 50 odsto, dok, kako sada stvari stoje, četiri političke organizacije sigurno prelaze cenzus - SNS, SPS-JS, blok oko SSP i zeleno-leva koalicija.

UKIDA SE ŽREB, MANjI BROJ POTPISA

SKUPŠTINA Srbije raspravljaćeu sredu o setu izbornih zakona u koji će biti uvrštene stavke dogovorene tokom međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima. Između ostalog, ukida se pravilo da se redosled kandidata na listi za predsednika određuje žrebom, uvodi se drugačija raspodela novca za kampanju, smanjuje broj potpisa za predaju manjinskih lista, moći će da glasaju i ljudi koji nemaju poslovnu sposobnost, osim u slučaju ukoliko je sud doneo odluku da ne smeju da koriste biračko pravo...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?