ZAPADNA ČETVORKA PRITISKALA ANU DA OSTANE "RIO TINTO": Tri dana uoči odluke o projektu "Jadar", ambasadori bili na sastanku u Vladi

E. V. N.

22. 01. 2022. u 09:00

SAMO tri dana pre nego što je Vlada Srbije donela odluku o obustavi projekta "Jadar" u našoj zemlji, ambasadori četiri zapadne države bili su na sastanku u Nemanjinoj 11 i bez uvijanja pritiskali premijerku Anu Brnabić da odustane od namere da se ponište sve dozvole izdate "Rio Tintu" - saznaju "Novosti".

ЗАПАДНА ЧЕТВОРКА ПРИТИСКАЛА АНУ ДА ОСТАНЕ РИО ТИНТО: Три дана уочи одлуке о пројекту Јадар,  амбасадори били на састанку у Влади

Foto AP

Ovi diplomatski pritisci da se nastave istraživanja ležišta litijuma još jednom su pokazali sve licemerje centara moći sa Zapada. Jer, iste te države, istovremeno, preko svojih fondacija i nevladinih organizacija, obilato finansiraju ekološke pokrete u Srbiji, a upravo kako bi zaustavili iskopavanje vrednog minerala.

To je dodatno bacilo sumnju da je borba za zaštitu životne sredine samo paravan za ostvarivanje nekih drugih ciljeva, pre svega političkih, a oko kojih su zajednički interes očigledno pronašli i domaći i strani faktori - srušiti predsednika Aleksandra Vučića i aktuelnu vlast u Srbiji. Jer, kako drugačije objasniti, ne samo potez pomenutih ambasadora na poslednjem sastanku sa premijerkom, nego i to da ekološki aktivisti, iako su svi njihovi zahtevi ispunjeni, i dalje spremaju proteste.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je juče da je odlukom o prekidanju saradnje sa "Rio Tintom" Vlada ispunila sve zahteve ekoloških pokreta i da "eventualni novi zahtevi koji budu stizali spadaju u domen dnevne politike i predstojećih izbora". Podsetio je da je australijska kompanija došla u Srbiju u vreme vlade Vojislava Koštunice:

- Svih ovih godina nisam nijednom čuo nikakvu izjavu koja je dirala u taj projekat i pominjala da ima problema u vezi sa zaštitom životne sredine.

Komentarišući zahtev inicijative "Kreni-promeni" Sava Manojlovića, koja traži hitnu verifikaciju narodne inicijative predate parlamentu sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma i bora u Srbiji, zbog čega je preksinoć održan protest ispred Predsedništva, Dačić je rekao da treba "odvojiti politiku od procedure i da ta inicijativa nema nikakve veze sa predsednikom Vučićem":

- Tekst inicijative nije kompletan. Procedura predviđa da Manojlović u roku od 15 dana dopuni inicijativu, podnese 30.000 potpisa, jer se onlajn parafi ne računaju. On ima za cilj da Skupština pre raspuštanja 15. februara usvoji narodnu inicijativu, ali ima dosta proceduralnih stvari da bi sve moglo da se završi do tada i ne postoji bilo kakva opstrukcija.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je podržao odluku o odlasku "Rio Tinta", ali "da je imao drugačije stavove od ostalih članova Vlade i da je trebalo da probleme rešavaju resorni ministri, a ne predsednik Vučić":

- Što resorni ministri nisu bili u Nedeljicama, objašnjavali ljudima i rekli - izbacićemo "Rio Tinto"? Znate, to je kao kad bi predsednik Vučić odlazio da hapsi klan Belivuk-Miljković. Pa, to je moj posao. Ako ja to ne uradim, zašto on to treba da radi? Na sebe je preuzeo sve proteste, svu mržnju, sve sukobe, otišao da lično rešava probleme.

Vulin je poručio da oni koji su doveli "Rio Tinto" sada ili nemaju stav ili protestuju protiv te kompanije:

- Nije Vučić doveo "Rio Tinto", nego vlast žutog ološa koja je došla posle 5. oktobra. A nije nelogično da kada Rokfeler da novac Savu Manojloviću, da očekuje da taj novac bude opravdan. Ako to znači da stojiš na kiši ispred Vlade Srbije, bez obzira na to šta je Vlada odlučila, ti stojiš na kiši i nalaziš način kako da svoj angažman produžiš.

Kada je reč o eventualnoj tužbi "Rio Tinta" protiv naše države zbog poništavanja svih dozvola i rešenja, Bojan Milisavljević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu za međunarodno pravo i odnose, kaže, za "Novosti", da ovaj ugovor spada u oblast međunarodnog privrednog prava, s obzirom na to da je reč o ugovoru između države i kompanije:

- Nažalost, nisam imao mogućnost da pročitam ugovor, pa ukoliko je reč o raskidu ili otkazu ugovora i ako je on učinjen prema odredbama koje su predviđene u samom ugovoru, onda neće biti ni osnova za odgovornost države. Ako je, međutim, došlo do otkaza ugovora mimo njegovih odredaba ili opštih pravila za otkaz ili raskid, onda bi postojala mogućnost za utvrđivanje odgovornosti i potencijalne nadoknade štete. Ponekad je samim ugovorom određena arbitraža koja rešava takve sporove, i ukazuje se na pravila koja se primenjuju u njihovom rešavanju. Svakako bi ta arbitraža rešavala na osnovu ugovora između Srbije i na osnovu opštih pravila o rešavanju međunarodnih trgovinskih sporova. Nažalost, visina nadoknade štete se utvrđuje tek nakon utvrđivanja odgovornosti i ona može u ovom slučaju da bude veoma visoka jer prati količinu moguće ostvarene dobiti kompanije, to jest izgubljenu dobit zbog raskida ili otkaza ugovora.

Ekološki aktivisti Aleksandar Jovanović Ćuta i Zlatko Kokanović preuzeli su juče sa pisarnice Vlade Srbije dokumentaciju koja se odnosi na eksploataciju litijuma i projekte "Rio Tinta".

- Glavno pitanje je šta će biti sa bušotinama u dolini Jadra, ko će platiti štetu i šta je sa ruševinama kuća. Bilo ko da pokušava da pravi rudnik, nećemo dozvoliti, jer želimo trajnu zabranu eksoploatacije litijuma i bora na teritoriji Srbije - istakao je Kokanović, i dodao da država treba da otkupi zemlju od "Rio Tinta" i proda je građanima.

Aleksandar Jovanović Ćuta nije siguran da li je na "Rio Tinto" stavljena tačka:

- Moramo da sprečimo novi "Rio Tinto", jer Srbija nije rudarska zemlja, a ljudi ne veruju više nikome. Bićemo danas na protestu u Loznici, a blokada ispred Sava centra neće biti. "Rio Tinto" smo isterali svi zajedno, pa je sada "Bio Tinto".

MUCANjE

MANOJLOVIĆ iz inicijative "Kreni-promeni" napisao je na "Tviteru": "Lečim mucanje, dr Savo Manojlović" i tako odgovorio na post jednog pratioca da premijerka Ana Brnabić nije mucala dok je govorila o njemu.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić je rekao da Manojlović "vređa jer ništa drugo ne ume pored uzimanja para od Rokfelera i pravljenje biznisa od dizanja dreke".

PALE AKCIJE

AKCIJE "Rio Tinta" pale su juče za 4,1 odsto posle odluke Vlade Srbije da ukine sve dogovore o poslovanju kompanije u našoj zemlji. Tokom trgovanja na australijskoj berzi u nekim momentima su tonule i za 5,1 procenat, što je najgori dnevni pad od avgusta 2021.

UJEDINILI SE, PA PRIZNALI GENOCID U SREBRENICI

"ZAJEDNO za Srbiju" Nebojše Zelenovića, Otvorena građanska platforma "Akcija", inicijativa "Ne davimo Beograd" i pokret Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute formirali su zeleno-levu koaliciju "Moramo" za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore. Da je zalaganje za ekološka pitanja u velikoj meri paravan nevladinih aktivista za plasiranje političkih stavova pokazalo je i jučerašnje istupanje Jovanovića, Zelenovića i predstavnice "Ne davimo" Beograd Biljane Đorđević.

Tako su na pitanje kakav je njihov stav o Srebrenici, otvoreno poručili da se tamo dogodio genocid.

- To je pitanje koje je vezano za zakon. Država Srbija je priznala Haški tribunal. Ako poštujemo zakone, onda moramo da poštujemo i odluke Tribunala - rekao je Jovanović.

Nadovezao se Zelenović, koji je rekao da se u Srebrenici dogodio genocid, jer je to tako presuđeno.

Đorđevićeva je rekla da "Ne davimo Beograd" nikad nije bežao od svih tih tema i da su njegovi predstavnici "vrlo jasno govorili da je Srebrenica genocid i da stoje iza toga".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti