STRANKE POZAJMLJUJU SAMO KOD BANAKA: Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti

D. M.

17. 01. 2022. u 22:03

STRANKE u Srbiji ubuduće će moći da se zadužuju i uzimaju kredite isključivo kod banaka i drugih finansijskih organizacija, a ne i kod kod fizičkih i pravnih lica, koja bi davanjem pozajmice mogla da ostvare uticaj na partije.

СТРАНКЕ ПОЗАЈМЉУЈУ САМО КОД БАНАКА: Влада Србије усвојила Предлог закона о финансирању политичких активности

Foto N. Živanović

Ovo rešenje predviđeno je Predlogom zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koji je Vlada Srbije usvojila u ponedeljak, kojim se obezbeđuje transparentno praćenje troškova tokom i po završetku izbornog procesa. Ovim predlogom zakona utvrđena je maksimalna visina kredita i zajma na godišnjem nivou do koje se sve partije mogu zaduživati, a kako bi finansirali redovan rad ili izbornu kampanju.

Predloženim rešenjem uvodi se i obaveza direktora Poreske uprave da u godišnji ili vanredni plan poreske kontrole obavezno uvrsti davaoce finansijskih sredstava i drugih usluga političkim subjektima u skladu sa izveštajem Agencije za sprečavanje korupcije o finansiranju političkih aktivnosti i subjekata.

U sklopu procesa unapređenja izbornih uslova, Vlada je osim ovog predloga zakona usvojila čitav set izbornih akata koji se odnose na izbor predsednika Republike, narodnih poslanika i lokalne izbore.

Kako je saopšteno iz Nemanjine 11, predlozima ovih zakona se ne menjaju suštinski aspekti izbora za narodne poslanike, izbora za predsednika Republike i odbornike skupština jedinica lokalne samouprave i zadržavaju se dosadašnja zakonska rešenja koja se mogu i smatrati osnovnim postulatima izbornog procesa u Srbiji.

Novi zakoni donose značajne novine u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora.

Predložena rešenja nastala su, s jedne strane, kao rezultat paralelnih međustranačkih dijaloga o izbornim uslovima uz učešće predstavnika Evropskog parlamenta, odnosno bez njihovog učešća. Takođe, primenjene su preporuke Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (ODIHR).

JEFTINIJI TESTOVI NA KORONU

VLADA Srbije usvojila je u ponedeljak zaključak i o smanjenju naknade za PCR i antigensko testiranje na prisustvo korone na lični zahtev, koje obavljaju zdravstvene ustanove u javnoj svojini. Ubuduće će PCR test umesto 9.000 koštati 6.000 dinara, a cena antigenskog testa snižena je sa 3.500 na 1.800 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SUDIĆE NAM VIŠI SUD U BEOGRADU:Radikal Miljan Damjanović posle odluke Mehanizma u Hagu da prepusti slučaj srpskom pravosuđu