STRANKE MANJINA: Traže 50% manje potpisa za izborne liste

Tanjug

22. 11. 2021. u 21:22

OSAM političkih stranaka nacionalnih manjina uputilo je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Skupštine Ivici Dačiću predlog dopune Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora, koji su potpisali vlast i opozicija bez prisustva stranaca.

СТРАНКЕ МАЊИНА: Траже 50% мање потписа за изборне листе

Foto Tanjug

U predlogu koji su, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, uputile Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Ruska stranka, Ujedinjena partija Roma, Rusinska demokratska stranka, Savez bačkih Bunjevaca i Demokratska partija Makedonaca, traži se da se za lokalne izbore broj potpisa za predaju manjinske izborne liste smanji za 50 odsto u odnosu na broj potpisa koji je predviđen Sporazumom o unapređenju uslova za održavanje izbora.

-Mnoge stranke nacionalnih manjina imaju interes da na lokalne izbore izlaze samo u pojedinim opštinama i gradovima pa će rešenjem koje je potpisano između vlasti i opozicije, ako se ovaj predlog Sporazuma ne promeni na način kako smo predložili, te stranke onemogućiti da izađu na lokalne izbore. Verujemo da to nije ni u interesu države, a sigurno nije u interesu stranaka nacionalnih manjina, navodi se u predlogu ovih osam stranaka.

Dodaje se da bi, ukoliko predlog dopune Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora ne bude usvojen, stranke nacionih manjina u mnogim opštinama i gradovima u Srbiji bile dovedene u daleko teži položaj nego što je to sada.

-Na primer, u Beogradu je za predaju manjinske izborne liste prema važećem Zakonu o lokalnim izborima potrebno minimum 1.110 potpisa a prema predlogu Sporazuma treba 3.000, u Subotici je potrebni minimum potpisa za manjinsku izbornu listu 690 a prema predlogu Sporazuma sada je neophodno 1.000 potpisa. Ista je situacija i u mnogim drugim lokalnim sredinama.Ukoliko nije namera, a nadamo se da nije, da se strankama nacionalnih manjina onemogući da predaju izborne liste u opštinama i gradovima širom Republike Srbije onda je neophodno ovu grešku ispraviti, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu