VUČIĆ OBIŠAO "JUMIS FABRIKU": Predsednik nastavlja posetu Nišavskom okrugu (FOTO)

Novosti onlajn

10. 12. 2021. u 17:06 >> 19:29

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić boravi u Nišavskom okrugu od danas do nedelje.

ВУЧИЋ ОБИШАО ЈУМИС ФАБРИКУ: Председник наставља посету Нишавском округу (ФОТО)

Foto: Novosti

Obilazak "Jumis" fabrike

Predsednik Vučić je nakon obraćanja nastavio posetu Nišavskom okrugu obilaskom "Jumis" fabrike. 

Predsednik je istakao koliko je za nas značajna Afrika za izvoz proizvoda poput onih koji se proizvode u fabrici koju obilazi, i koliko je to veliki izvodni potencijal. Dodao je kako su Mađari dosta uradili na polju izvoza u Afriku. 

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

- Ja sam mnogo srećan da ukoliko ikada budemo mogli da pomognemo kao država, oni su naše blago. Naši investitori su oni kpoji ne iznose profit napolje i koji će ovde da rade i grade - istakao je predsednik. 

- Srećan sam što sam u Jumisu. Ovo je srpska firma i srpska kompanija - istakao je predsednik i još jednom čestitao čelnicima fabrike na velikom uspehu. 

Predsedniku je pokazano i srce fabrike "Jumis" odakle kreće cela proizvodnja. 

Istaknuto je kako na domaćem tržistvu nema dovoljno šargarepe i krompira čak ni za "Jumis". 

Ministar Nedimović je istakao kako mi našu šargarepu izvozimo zato što je kvalitetnija i skuplja, a da se iz Poljske uvozi jeftinija šargarepa.

Nedimović je istakao i kako smo mi veći izvoznik šargarepe nego Poljska. 

Predsedniku je pokazan i jedan od proizvoda koji je izvozi u Afriku. 

Vučić se pozdravio sa radnicima u fabrici i poželeo im srećan rad. 

Razgovaralo se i o kikirikiju koji takođe ima izvozni potencijal. 

Predsednik je probao kikiriki i istakao da mu se dopada i da nije preslan. 

Vučiću je tokom obilaska fabrike prikazan i čaj koji se pakuje od domaćih sirovina. 

- Moramo da radimo brže ugovore o slobodnoj trgovini i već smo počeli da radimo na tome. Afrika je prilika za nas, Mađari to rade vrlo mudro i veoma široko. Oni su izdvojili veliki novac za stipendije za afričke države. Toliko mudro su pristupili tome. Afrika je najveće rastuće tržište i tržište na kojem mi možemo da se takmičimo. Veoma smo podigli ugled naše zemlje i na poslednjem Samitu nesvrstanih, i zahvaljujući našoj slobodarskoj, samostalnoj i nezavisnog politici. Za to su potrebni veliki timovi ozbiljnih ljudi. Ovo je fabrika koja može da zapošljava i 500, 600 ljudi, ukoliko mi pomognemo u obezbeđivanju većeg tržišta. Čim izvoze u 30 zemalja, znači da su dobre proizvode napravili - istakao je Vučić. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

- Azija i Afrika rastu neverovatnom brzinom - istakao je predsednik. 

Predsednik je istakao i da će država završiti ugovor o slobodnoj trgovini sa nekoliko velikih zemalja. 

- To je dužnost države - istakao je Vučić. 

Predsednik je istakao da je srećan što je bio u prilici da poseti "Jumis" fabriku, a obišao je i magacin sirovina. 

- Kod nas ima stabilan devizni kurs već 10 godina, takođe stabilne poreske stope. Imate nisku cenu energenata, najniže u Evropi, živimo u kapitalizmu. To su važne stvari. Onde gde država može da pomogne jeste strateški nastup njenih kompanija. Kada kod mene dođu pojedina lica i neki ljudi iz vlada i ambasada pojedinih zemalja, najčešće se priča o povoljnostima za njihove investicije, za sve to isto moramo da se borimo i mi - istakao je Vučić. 

Foto: Novosti

- Da bismo mogli da uđemo u red ozbiljnih zemalja (po pitanju ekonomije) moramo mnogo brzo da napredujemo - istakao je predsednik.

Predsednik je i probao proizvode kompanije "Jumis". Za njega su pripremljene različite vrste supa. 

- Ono što je meni problem ovde jeste što je skoro sve ovo iz uvoza - rekao je predsednik  misleći na sirovine koje se koriste za proizvodnju proizvoda ove kompanije. 

Predsednik je probao supu sa vrganjima, a zatim i supu sa spanaćem. 

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Zamolio je i resorne ministre da razgovaraju sa čelnicima fabrike kako bi se videlo kako se može doprineti što širem korišćenju naših sirovina. 

- Moramo da obezbedimo i slobodnu trgovinu sa argentinom i sa njima smo već krenuli u te razgovore - naglasio je Vučić. 

Razgovaralo se i Indoneziji koja je ocenjena kao "zemlja budućnosti" i koja takođe ima veliki potencijal za izvoz proizvoda ovog tipa. 

Na samo kraju posete predsednik je dogovorio naredni sastanak sa čelnicima kompanije za dvadeset do trideset dana nakon Nove godine, kada bi se napravio presek stanja šta se sve to tada uradilo. 

Obraćanje predsednika

- 600 miliona Srbija izdvaja za Nišavski okrug - istakao je predsedni.

- 600 miliona Srbija izdvaja za Nišavski okrug - istakao je predsedni.

- Poslednjih godina Nišavski okrug je doživeo velike promene. U svakoj od opština i u gradu Nišu stopa rasta prosečnih plata je veća od 50 posto. Najviša stopa rasta je u opštini Merošina. Danas je prosečna plata u Nišu 526 evra. Mi time nismo zadovoljni iako smatramo da je to veliki pomak, značajno manji broj nezaposlenih nego što je to bio slučaj ranije. Otvorili smo 7 fabrika i imamo još 4 veoma važne investicije. Verujem da će to dodatno da ojača krvnu sliku grada Niša, da doprinese uvećanju prihoda same lokalne samouporave - istakao je predsednik. 

Predsednik je najavio i obilazak Jumis fabrike i srpskih privrednika, kako bi ustanovili kako država može dodatno da pomogne razvoj srpske privrede. 

- U godini koja je pred nama imaćemo velike projekte ne teritoriji Nišavskog okruga. Pored auto-puta Niš-Pločnik, radićemo i železničku infrastrukturu. U martu krećemo sa prvom sekcijom između Stalaća i Đunisa, izgradnja brze pruge Beograd-Niš. Idemo u rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad koja treba da se završi do decembra 2024. godine, tu se podrazumevaju i sve obilazne pruge oko Niša. Razgovarali smo i o putnoj infrastrukturi i tu će biti velika ulaganja - istakao je predsednik. 

Najavio je i da u martu kreće izgradnja, kako kaže, velelepnog stadiona "Čair". 

- Početkom marta počeće izgradnja stadiona sa 20 hiljada gledalaca, po Uefa4 standardima. Sve u okoliko Čaira u kilometar ili dva prečniku, ljudima će skočiti cene kvadrata puta dva u najmanju ruku. To će biti prava fudbalska lepotica na kojoj će moći da se igraju sve najveće i najvažnije evropske utakmice, to će biti razvojni projekat za taj deo Niša i u mnogome govoriti o porastu standarda i samog Niša, ali i čitavog juga Srbije. 

Predsednik je najavio i mnoge druge važne projekte u ovom delu Srbije, naročito na polju vodosnabdevanja. 

- Imamo velike gubitne na mreži u pojedinim opštinama, u selima udaljenijim nemamo čak ni pravu mrežu. Moramo da rešimo ovo pšitanje i ovo se čan ne odnosi samo na Niški okrug - rekao je Vučić. 

Vučić je najavio i sastanke sa kompletnom namenskom industrijom. 

- Sutra ću ovde imati važan sastanak sa pripadnicima Vojske i Ministarstva odbrane, razgovaraću sa njima i oko određenih lokacija da se ustupe Gradu Nišu, za muzejski prostor i za neke druge važne sadržaje za Nišlije, i za sam grad, i takođe ćemo razgovarati i o strategiji odbrane Republike Srbije za budućnost. Istobremeno ćemo u nedelju ovde imati sastanke i sa kompletnom namenskom industrijom. Pokušaćemo da pronađemo rešenje, jer ako u Ražnju nešto ne uradimo, iseliće nam se ceo Ražanj - istakao je predsednik. 

Pitanja novinara 

Predsednik je istakao da nije video poster na hotelu "Ambasador", ali da ne razume histeriju koja je oko toga stvorena. 

- Nemam potrebu za posterima i plakatima, i nisam odseo u tom hotelu. Ne mislim da je čovek počinio nikakvo krivično delo, ali ne razumem zašto neko nema pravo da iskaže poštovanje prema šefu države - istakao je predsednik. 

- Uskoro će prosečna plata u Nišu biti preko 550 evra. Možete da ne volite mene ili nekog drugog, mogu da vam se dopadaju činjenice ili ne, ali ne možete da promenite karakter nečega da je činjenica - istakao je Vučić. 

Opozicioni "heroji"

- Jedna stvar je važna - da se vidi razlika kome je šta bitno. Želim da govorimo o onome što je urađeno kao jednoj vrsti reference za poverenje i pouzdanost, i onome što planiramo da radimo i gradimo. Neko se ponosi prugom, bpolnicama, vodovodnom mrežom... a neko se ponosi batinašima. To je više nego dobra slika. Mi smo svoje uradili. Moje je bilo da čujem narod, itišao sam u Gornje Nedeljice i slušao narod. Slušao sam ljude za koje znam da cene moj rad. I još jednom se zahvaljujem našoj olimpijskoj šampionki, koja je potvrdila moje reči, jer sam znao da ona ima korektar odnos i prema državi i prema nosiocima državnih funkcija. Meni nije strašno da kažem da mogu da porešim. Za to što će političari da rade nisam zainteresovan. Zainteresovan sam za to što će biti 3. aprila. Svaki od ovih velikih lidera je izbačen iz svoje stranke, i svakog od njih je iz stranke izbacio neki od tih veliki lidera. Kod nas suštinski postoji demokratsko odlučivanje, kada mi imamo neki problem u stranci i nesuglasice i drugačije stavove, naš demokratski duh i karakter sveobuhvatsnosti i razmišljanja pre svega o Srbiji nam kaže - nastavljamo zajedno dalje jer je naš krajnji cilj uspešna i pobednička Srbija. Za razliku od mnogih ja se borim i radim, i na kraju imamo činjenice. Ja sam jutros bio u 7 na poslu, a svoj radni dan završiću oko pola 10. Sutra je subota, meni že biti radni dan od rane zore, i završiću kasno uveče. U nedelju takođe. To su činjenice. Da li ću pri tome da padnem jednom ili pet puta nije probme, dva ili šest puta sam preman uvek da ustanem - zaključio je predsednik. 

Sastanak u Oficirskom domu

U Oficirskom domu u Nišu počeo je sastanak predsednika sa svim predsednicima opština Nišavskog okruga. 

Foto: D. N.

Foto: D. N.

Podsetimo, predsednik Vučić je danas ranije prvo posetio Ražanj.

Nakon sastanka sa svim predsednicima opština Nišavskog okruga, Vučić će obići fabriku "Jumis", najavila je pres-služba predsednika.

Predsednik će se u subotu u kasarni "Mija Stanimirović" sastati sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom VS u širem sastavu, a nakon toga je planiran sastanak sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom VS u užem sastavu.

U Nišu će nakon toga uslediti prikaz rada diviziona samohodnih top haubica „NORA B-52 M15" i prikaz vežbe na položaju Lisinac.

Predsednik će, kako je navedeno u najavi, ručati sa vojnicima i oficirima.

U nedelju Vučić će se na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" sastati sa predstavnicima odbrambene industrije Srbije, nakon čega je predviđen prikaz sposobnosti helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade, a zatim i izjave za medije.

Predsednik Vučić najavio je nedavno da će ići u višednevnu posetu Nišavskom okrugu kako bi sa predstavnicima tog okruga razgovarao o daljem razvoju juga Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a