KURTI OPET UDARA NA SRBIJU I RUSIJU: Strah ga je od "bosnijacije" lažne države, odmah stigao odgovor iz Beograda

Novosti online

05. 12. 2021. u 14:15

TO što je Aljbin Kurti prinuđen da čeka pred vratima Vašingtona, ne znači da će brže dobiti vizu za SAD ako napadne zvanični Beograd i predsednika Aleksandra Vučića, zbog saradnje sa Rusijom, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

КУРТИ ОПЕТ УДАРА НА СРБИЈУ И РУСИЈУ: Страх га је од боснијације лажне државе, одмах стигао одговор из Београда

Foto: EPA

- Naš ugled u međunarodnoj areni izgrađen je kredibilnom i odgovornom politikom predsednika Vučića i ničim ne može biti poljuljan, a ponajmanje Kurtijevim naručenim intervjuima i političkim pamfletima - naveo je Petković u saopštenju.

Kako je istakao, samo je u paralelnoj realnosti, u kojoj živi Aljbin Kurti, moguće je optužiti Beograd da u region izvozi nestabilnost, jer je upravo on taj koji svojim jednostranim, nasilnim akcijama i zapaljivim izjavama narušava teško stečeni mir na prostoru Kosova i Metohije, ali i šire.

- Za razliku od Prištine, koja u region izvozi politiku terorizma, nestabilnosti i zveckanja oružjem, Beograd je regionu donirao na hiljade vakcina i testova protiv virusa Kovid-19, više puta prema svojim susedima iskazavši solidarnost u slučaju vanrednih situacija, uz aktivno učešće u inicijativi ''Otvoreni Balkan'' kojoj je cilj zajedničko povezivanje - naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohij.

Petković je naglasio da nema sumnje da u monologu, koji bi da vodi Kurti, nema mesta formiranju Zajednice srpskih opština, niti razgovora o normalizaciji odnosa i pitanjima od interesa za narod Kosova i Metohije, ali ima pretnji ratom i oklopnim vozilima koja bi da šalje u srpske sredine.

- To svakako nije ni put, ni način da se dodvori stranim sponzorima, jer ako dobro sluša - sve je više glasova koji Kurtiju poručuju da je potrošio sve kredite i da je vreme da počne da sprovodi potpisane sporazume - zaključio je Petković povodom tvrdnji koje je Kurti izneo u intervjuu podgoričkoj Pobjedi.

Kurti je optužio Srbiju da suštinski ne priznaje državnost zemalja koje nisu clanice EU - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, tzv. Kosovo, cak i Severnu Makedonijui da se svim svojim kapacitetima angažuje kako bi uništila njihovu državnost, a kada je reč o tzv. Kosovu da želi njegovu "bosnizaciju".

Kurti tvrdi da se prema zemljama nastalim raspadom velike Jugoslavije Srbija danas ponaša na Zapadnom Balkanu kao "mala Rusija" - paternalisticki i hegemonisticki: bosanskohercegovacki entitet Republiku Srpsku pokušava da pretvori u Bjelorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu, te da na tzv. Kosovu preko ZSO želi da napravi Republiku Srpsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja