ZAJEDNIČKI NAJMANJE NA JEDNOJ LISTI: Naprednjaci i socijalisti odlučni da budu saveznici i u budućoj vladi

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

28. 10. 2021. u 09:33

NAPREDNjACI i socijalisti dogovorili su se o postkoaliciji, pa će posle izbora nastaviti saradnju, bez obzira na to da li će pred birače na proleće sledeće godine izaći na jedinstvenoj ili dve liste.

ЗАЈЕДНИЧКИ НАЈМАЊЕ НА ЈЕДНОЈ ЛИСТИ: Напредњаци и социјалисти одлучни да буду савезници и у будућој влади

Vučić i Dačić / Foto Tanjug

Na ovaj korak, lideri stranaka Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, koji su se pre dva dana sreli na stranačkim dogovorima, odlučili su se zbog izazova koji očekuju Srbiju oko kosovskog pitanja, sve jačih pritisaka da se napusti strateško opredeljenje za vojnu neutralnost i multivektorsku spoljnu politiku koja podrazumeva saradnju i sa SAD, EU, Rusijom i Kinom, ali i jačanje uticaja u Pokretu nesvrstanih.

Sva istraživanja i trenutne izborne procene pokazuju da će SNS moći i sam posle glasanja 3. aprila da formira vladu, ali Vučić je odlučio da, kao i do sada, politiku ne gleda samo kao prost zbir mandata, već da pruži ruku SPS, jer je za donošenje krupnih odluka potreban što širi konsenzus.

Plan je da se zajednički u novom mandatu završe ambiciozni projekti iz strategije "Srbija 2030", gde je poseban akcenat stavljen na izgradnju auto-puteva i jačanje domaće proizvođačke industrije, uz nastavak privlačenja direktnih stranih investicija, te poboljšanje sistema zdravstvene i socijalne zaštite.

O tome šta je bolja strategija i da li će se ići na jednoj listi za parlamentarne i beogradske izbore, ili svako na svojoj, odluka će biti doneta kasnije. Traži se najbolja formula i istražuje postoji li sinergija u apsolutnom broju glasova, jer će se izborna borba vodi na tri fronta - za republički i beogradski parlament, kao i za Andrićev venac. Vaga se šta su prednosti, a šta mane eventualnog zajedničkog nastupa.

Jasno je već sada da će se SPS odreći svog aduta za predsedničke izbore samo u slučaju da zajednički kandidat bude Vučić. Za istu opciju zalaže se i predsednik PS Aleksandar Vulin. Dok traju analize, biće formirane radne grupe čiji je zadatak da pripreme smernice za potpisivanje ugovora o saradnji.

Prema rečima Ive Čolovića iz CeSID-a, "saradnja između stranaka koje od 2012. čine vladajuću koaliciju je očekivana i za predstojeći izborni ciklus":

- S obzirom na to da su izbori na tri nivoa, skoro je sigurno da će makar na jednom, a to su izbori za predsednika, ove dve stranke ići zajedno, tj. imati zajedničkog kandidata. Što se tiče beogradskih i parlamentarnih, verujem da će obe stranke doneti odluku o potencijalnoj predizbornoj koaliciji shodno nalazima istraživanja javnog mnjenja i u zavisnosti od rejtinga.

Čoloviću deluje logično da na beogradskim izborima naprave predizbornu koaliciju kako bi maksimizovali svoj rezultat i sprečili potencijalno lošiji skor SPS u prestonici, pošto im je rejting u padu.

DOMINACIJA SNS, DAČIĆ CILjA "DESETKU"

PREMA istraživanjima, SNS je dominantna opcija i procena njegovog rezultata se kreće između 57 i 60 procenata. Kada je u pitanju SPS, oni imaju poverenje između sedam i devet procenata, a Dačić je ranije rekao da im je cilj da prebace 10 odsto na republičkom nivou.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŽIVELA VOJSKA SRBIJE, ŽIVELA SRBIJA! Moćan video sa vojne vežbe Vihor 2024