POLA SVETA POD KUPOLAMA: "Novosti" na Beogradskom sajmu pred početak konferencije nesvrstanih (VIDEO)

D. MILINKOVIĆ

07. 10. 2021. u 08:00

NEKOLIKO predsednika i premijera, više od 100 delegacija na visokom nivou i oko 40 ministara spoljnih poslova okupiće se u ponedeljak i utorak, 11. i 12. oktobra, u Beogradu na obeležavanju šest decenija od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, koja je 1961. godine i održana u glavnom gradu Srbije.

ПОЛА СВЕТА ПОД КУПОЛАМА: Новости на Београдском сајму пред почетак конференције несврстаних (ВИДЕО)

Foto D. Milovanović

Biće to najveći politički skup u svetu u ovoj godini, posle nedavno održane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Nikola Selaković biće domaćini okupljanju koje će biti upriličeno na Beogradskom sajmu, gde su u toku poslednje pripreme za doček visokih zvanica iz celog sveta.

Foto D. Milovanović

Pored predstavnika država članica pokreta, očekuje se dolazak i zvaničnika iz zemalja koje su u statusu posmatrača, kao i aktuelnog predsedavajućeg Generalne skupštine UN Abdula Šahida, ministra spoljnih poslova Maldiva. Generalni sekretar UN Antonio Guteres prisutnima će se obratiti putem video-linka, kao i predsednik Azerbejdžana, zemlje koja trenutno predsedava Pokretu nesvrstanih i koja je sa Srbijom domaćin predstojećeg skupa.

sećanje Sa prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, Foto Arhiva

U Beogradu bi trebalo da budu i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov, njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu, kao i ministri spoljnih poslova Irana, Iraka, Kuvajta, Brazila, Venecuele, Kube, Brazila, Saudijske Arabije... Dolazak su najavili i predstavnici zemalja iz regiona, Slovenije, Hrvatske, BiH...

Ministar Selaković ranije je naglasio da su na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih, tadašnja Jugoslavija i predsednik Josip Broz Tito kao koosnivači Pokreta dali svoj doprinos stvaranju vizije drugačijeg sveta, a da je Srbija kao naslednica Jugoslavije, ponosna na taj deo svoje istorije.

Obraćanja Lavrov, Guteres i Čavušoglu, Foto Tanjug/AP

On je ocenio da duh nesvrstanih počiva na ravnopravnosti, slobodi, trajnom miru, suverenoj jednakosti država i miroljubivoj saradnji svih naroda i da su to vrednosti utkane i u državotvorne temelje Srbije, a da je Pokret kroz istoriju bio svetionik slobode.

Foto D. Milovanović

Konferencija Pokreta nesvrstanih biće prilika i da naša zemlja još jednom potvrdi svoju ulogu na mapi svetske diplomatije i autoritet kredibilnog i pouzdanog partnera, koji insistira na poštovanju međunarodnog prava, suvereniteta i nezavisnosti država.

Na marginama konferencije biće održani i brojni bilateralni sastanci, što će doprineti produbljivanju prijateljskih, političkih i ekonomskih veza naše zemlje sa brojnim afričkim, azijskim i latinoameričkim državama, što je posebno značajno u kontekstu naše borbe za odbranu Kosova i Metohije.

Organizacija Nikola Selaković, Foto Tanjug

Test na ulazu

KAKO saznajemo, ulaz u hale sajma gde će biti održana konferencija, i za članove delegacija, organizatore i predstavnike medija biće moguća samo uz negativan PCR test na virus korona.

Glavne sesije biće u hali 5, gde su smeštene i sale za bilateralne sastanke. Takođe, napravljena je i posebna prostorija koja će biti soba za molitvu.

U hali 2 sajma paralelno sa konferencijom Pokreta nesvrstanih biće održan i Biznis forum.

 

Vučić u nedelju sa Lavrovom

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u nedelju u Beogradu sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom - saznaju "Novosti".

Očekuje se da dvojica zvaničnika razgovaraju o daljem razvoju bilateralnih odnose dveju zemalja, o stanju u našem regionu, a naročito bi u fokusu trebalo da budu turbulentna situacija na KiM. Vučić će se danas sastati i sa zamenikom predsednika Vlade Ruske Federacije i kopredsednikom ruskog dela Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije Jurijem Borisovim.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)