VUČIĆ NA SAMITU EU-ZAPADNI BALKAN: Predsednika Srbije dočekao slovenački premijer Janez Janša (VIDEO)

Tanjug

06. 10. 2021. u 08:36 >> 11:12

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros oko devet sati u Kongresni centar na Brdu kod Kranja, gde se održava Samit Evropska unija - Zapadni Balkan.

ВУЧИЋ НА САМИТУ ЕУ-ЗАПАДНИ БАЛКАН: Председника Србије дочекао словеначки премијер Јанез Јанша (ВИДЕО)

Foto: Tanjug AP

 

10:50 - Učesnici Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana

10:35 - Važni razgovori pred početak samita

 

10:20 - Predsednik Srbije sastao se sa predsednikom Vlade Republike Grčke

Predsednik Srbije sastao se u Sloveniji sa predsednikom Vlade Grčke Kirijakosom Micotakisom.

Vučić je ranije najavio da će se danas, između ostalog, sresti i sa liderom HDZ u BiH Draganom Čovićem, doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, Sebastijanom Kurcom...

 

10:15 - Kurc - Zapadnom Balkanu potrebna istinska evropska perspektiva

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da je Zapadnom Balkanu potrebna istinska i iskrena evropska perspektiva.

- Region Zapadnog Balkana nam je na srcu, jer nismo samo istorijski, geografski, ekonomski, već i ljudski. Ako EU ne bude dala istinsku evropsku perspektivu moramo biti svesni da će druge super sile kao Rusija, Kina, ali i Turska imati značajniju ulogu u regionu - kazao je on novinarima prilikom dolaska na Samit.

Kurc je podvukao da je Zapadni Balkan geografski deo Evrope i da mu je potrebna evropska perspektiva.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da se ne smeju izneveriti zemlje Zapadnog Balkana, ali ni dati prazna obećanja.

On je ukazao da postoje uslovi koje je potrebno ispuniti za prijem u EU.

Međutim, naglasio je da EU nije obavila svoje interne zadatke, ali i da zemlje Zapadnog Balkana toga ne smeju biti žrtve.

Ukazao je da je proces proširenja mirovni projekat, a na Balkanu se vidi da je region koji je često bure baruta, zbog čega treba pomoći deeskalaciji, a to se može mirovnim projektom EU.

Betel je, govoreći o sinoćnjem sastanku šefova država i vlada EU, kazao da je razgovarano kako da se EU postavi u svetu.

- Moramo pripaziti da ne dođemo u situaciju da postoji samo G3, gde neće Evropa više sedeti za stolom. Mi smo ekonomska, demokratska i ljudska snaga, ali imam osećaj da se borimo sa samo delićem naše snage - rekao je on.

10:00 - Stigla Angela Merkel

 

Foto Tanjug AP

 

09:25 - Fon der Lajen: Šaljemo poruku da Zapadni Balkan pripada EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas, uoči Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da tim skupom Unija šalje veoma važnu poruku regionu, a to je da Zapadni Balkan pripada EU.

- Želimo da uputimo veoma jasnu poruku, a to je da Zapadni Balkan pripada EU. Želimo ih u EU. Mi smo jedna evropska porodica. Delimo istu istoriju, vrednosti i uverena sam i istu sudbinu - poručila je ona.

Fon der Lajen je naglasila da članice EU žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro kako za Zapadni Balkan, tako i EU.

- Imamo zajedničke inetrese i možemo se zajednički bolje razvijati. Mora napredovati integracija Zapadnog Balkana u zajedničko tržište. Moja poruka Zapadnom Balkanu je - želimo vas u EU, nastavite sa reforma, cilj je pred očima - poručila je predsednica Evropske komisije.

9.15 - Vučić stigao na Samit EU - Zapadni Balkan

Vučića je dočekao slovenački premijer Janez Janša, koji je domaćin današnjeg skupa.

Na samit pristižu i ostali lideri EU i Zapadnog Balkana.

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regiona, biće održan danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, a okupiće šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Uoči samita predsednik Vučić je u Sloveniji izjavio je da nema prevelika očekivanja od današnjeg skupa, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

- Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU - rekao je Vučić koji je juče u Ljubljani učestvovao na Samitu šefova država članica EU iz redova Evropske narodne partije.

Naveo je i da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija, podržzana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, predložila da se u tekstu zvaničnog saopštenja napiše predlog da do 2030.sve zemlje i teritorije našeg regiona budu deo EU.

Domaćin današnjeg skupa na Brdu kod Kranja je premijer Slovenije Janez Janša, a predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

BONUS VIDEO - VUČIĆ U DUBAIJU: Predsednik se upisuje u knjigu utisaka

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (40)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda