ČEKAJU SE KAZNE ZA "ĆUTANJE UPRAVE": Koje izmene donosi nov Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

V. C. S.

28. 09. 2021. u 18:18

IZMENE Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje se čekaju, trebalo bi da dovedu do lakšeg, većeg i efikasnijeg ostvarivanja prava na informacije, poručio je poverenik Milan Marinović povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

ЧЕКАЈУ СЕ КАЗНЕ ЗА ЋУТАЊЕ УПРАВЕ: Које измене доноси нов Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја

Foto Tanjug

Usvajanjem ovih izmena i dopuna, institucija Poverenika dobila bi pravo da zahteva od bilo kog organa vlasti uvid u informacije i traži dostavljanje svih dokumenata ne bi li utvrdila da li je došlo do prekršaja. Takođe, bilo bi sankcionisano "ćutanje uprave" i Poverenik bi mogao da izrekne novčanu kaznu.

Učesnici na skupu - šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, šef Misije OEBS Jan Bratu, šef Misije Saveta Evrope Tobias Flesenkemper i vršilac dužnosti direktora Misije USAID Suzan Fric, saglasili su se da su izmene zakona neophodne kako bi se povećala transparentnost u radu organa javne vlasti i pohvalili rad institucije Poverenika.

Poverenik je dodelio i nagrade organima koji su radom doprineli unapređenju prava na slobodan pristup informacijama za 2021. U kategoriji najviših državnih organa nagrada je dodeljena Vrhovnom kasacionom sudu, u kategoriji republičkih organa Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, u kategoriji pravosudnih organa Apelacionom sudu u Kragujevcu, u kategoriji pokrajinskih organa Skupštini Vojvodine, u kategoriji lokalnih organa javne vlasti Opštini Despotovac i za najbolji informator o radu Višem sudu u Kragujevcu. Posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama dobio je USAID, za Projekat za odgovornu vlast.

- Ukoliko Nacrt zakona bude usvojen, Poverenik bi mogao da otvori kancelarije i izvan svog sedišta, čime bi konačno svi građani Srbije imali jednaku mogućnost pristupa ovoj instituciji - rekao je poverenik Marinović.

Ekologija je tema u vezi sa kojom raste broj žalbi povereniku. Građane najviše zanima zagađenost vazduha i kvalitet vode, i zbog toga se najčešće obraćaju državnim organima, čulo se na skupu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024