RUSIJA OTKRILA CILJEVE ALBANSKIH VLASTI NA KOSOVU: Moskva poziva na hitno povlačenje - "Amerika i Evropa moraju da utiču"

Novosti onlajn

22. 09. 2021. u 18:34

MINISTAR spoljnih poslova Rusije zabrinuto je zbog zaoštravanja situacije na Kosovu i smatra da su postupci vlasti kosovskih Albanaca provokacija čiji je cilj istiskivanje Srba iz autonomne pokrajine.

РУСИЈА ОТКРИЛА ЦИЉЕВЕ АЛБАНСКИХ ВЛАСТИ НА КОСОВУ: Москва позива на хитно повлачење - Америка и Европа морају да утичу

Foto: ATA

- Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo... U suštini, radi se o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i istiskivanje Srba sa Kosova - navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti kosovskih Albanaca da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.

- Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu - dodaje se u saopštenju.

Ranije je načelnik Skupštine opštine Zubin Potok Nemanja Jakšić izjavio da lokalni Srbi nastavljaju blokadu kontrolnog punkta na severu Kosova i Metohije, da je situacija mirna, ali napeta i da dežuraju specijalne snage kosovskih Albanaca.

Policija samoproglašene republike saopštila je u ponedeljak da vozila sa srpskim registarskim oznakama više neće moći da ulaze na Kosovo, već da na ulazu moraju da se stavljaju privremene kosovske tablice. Stavljanje registarskih tablica u samoproglašenoj republici ne samo da izaziva moralni protest kod Srba, već ih tera i da troše novac na privremene registarske tablice i gube vreme na njihovo postavljanje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

DESETINE KAMIONA ČEKA NA JARINJU: Veliki broj pripadnika Rosu na administrativnom prelazu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)