OPSTAJU TRAMPOVI REFLEKSI: Berlin i EU dali podršku Parizu u aferi "podmornice"

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

22. 09. 2021. u 07:53

BURA oko raskinutog ugovora za podmornice se ne stišava. Francuska je, konačno, posle nekoliko dana, dobila i jasnu podršku EU i njene najvažnije članice Nemačke.

ОПСТАЈУ ТРАМПОВИ РЕФЛЕКСИ: Берлин и ЕУ дали подршку Паризу у афери подморнице

Foto Tviter

Istovremeno, u Parizu je juče održan vanredni savet odbrane.

U Njujorku, gde se nalazi na zasedanju Generalne skupštine UN, francuski šef diplomatije Žan-Iv le Drijan je poručio da su sa strane SAD opstali refleksi iz ere za koju je postojala nada da je završena, aludirajući na vreme Trampa, dodavši da je došlo do gubljenja poverenja među saveznicima. Poručio je da savezništvo podrazumeva transparentnost, predvidljivost, objašnjenje, razgovaranje, neskrivanje i istovremeno Evropljane pozvao na ozbiljno razmišljanje.

Foto Tanjug/AP

Žan Iv le Drian

Predsednica EK Ursula fon der Lajen je za jednu američku televiziju ocenila neprihvatljivim način na koji je Francuska tretirana. Šef evropske diplomatije Đozep Borelj je istakao da su članice EU dale podršku Francuskoj. Oglasio se i Berlin. Nemački ministar za evropske poslove Mikael Rot naglasio je da je ova kriza s podmornicama alarm za sve u EU i poručio da treba da se pokrene pitanje oko načina suočavanja sa suverenošću, jedinstvom, spoljnom politikom i bezbednošću.

Na unutrašnjem planu, u Jelisejskoj palati juče pre podne je održan vanredni savet odbrane, na kome se pripremao predstojeći telefonski razgovor između dvojice predsednika, Francuske i SAD, Emanuela Makrona i Džoa Bajdena. Tokom dana bili su predviđeni i odvojeni sastanci Makrona s premijerom Žanom Kasteksom, a zatim i sa ministarkom vojske Florans Parli.

Foto Tanjug/AP

Emanuel Makron

Liderka krajnje desnice Marin le Pen, koja se trenutno nalazi u predizbornoj kampanji, zahtevala je od predsednika Makrona da konačno reaguje povodom ove krize, ocenivši to što se događa oko podmornica još jednim diplomatskim neuspehom. Arno Monbur, predsednički kandidat, bivši ministar, socijalista, pozvao je juče da Francuska prekine saradnju sa konsalting firmama koje dostavljaju strateške podatke SAD.

Foto Tanjug/AP

Džozef Bajden

Situacija je, očito, napeta. Iz Bele kuće su poručili da ne žele novi Hladni rat, s bilo kim.

EU "ODLOŽILA" SAD

AMBASADORI Evropske unije odložili su pripremne razgovore za novi američko-evropski Savet za trgovinu i tehnologiju, koji je trebalo da bude održan 29. septembra, u znak protesta zbog sporazuma Vašingtona o nuklearnim podmornicama sa Australijom, koji je na štetu Francuske. Prvi američko-evropski Savet, najavljen na transatlantskom samitu u junu, trebalo bi da se održi u Pitsburgu, u Pensilvaniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)