VUČE, OMOGUĆIO SI DOLAZAK RIO TINTA, A SAD SE ŽALIŠ?! Reakcije na Tviteru na Jeremićevu izjavu da će oterati moćnu kompaniju iz Srbije

Novosti online

16. 08. 2021. u 14:19

ADVOKAT i Predsednik Upravnog odbora neprofitne organizacija osnovane radi zaštite, očuvanja i poboljšanja životne sredine, Jovan Rajić je putem Tviter profila istakao da mu je "zanimljiva Narodna stranka koja pljuje sve "zelene" pokrete i stranke", ali i da je Vlada čiji je član bio upravo Jeremić "omogućila dolazak Rio Tinta u Srbiju i eksproprijaciju zemljišta po zahtevu privatnih investitora".

ВУЧЕ, ОМОГУЋИО СИ ДОЛАЗАК РИО ТИНТА, А САД СЕ ЖАЛИШ?! Реакције на Твитеру на Јеремићеву изјаву да ће отерати моћну компанију из Србије

Foto: Tanjug

- Zanimljiva mi ova Narodna stranka i njeni predstavnici koji pljuju sve "zelene" pokrete i stranke koje se bave tom temom, a onda krenu sa "izbacivanjem" Rio Tinta iz Srbije, ako oni dođu na vlast, bez da kažu kako to nameravaju da izvedu. Meni to populizam, šta znam… - napisao je Jovan Rajić.

Onda se lider Narodne stranke Vuk Jeremić uključio:

- Ne, nije populizam. To je naš stav, donesen nakon višemesečne stručne i političke rasprave u okviru institucija. I smemo da ga glasno saopštimo, jer ne zavisimo ni politički ni finansijski od stranih donatora. To nije slučaj sa većinom "zelenih" pokreta i NVO" -  istakao je Jeremić.

- Kako ste glasali na sednici Vlade Srbije 2011. godine, u vezi sa izmenama odredbi Zakona o rudarstvu? - upitao je Rajić.

- Ako se dobro sećam, nisam bio prisutan - ispravite me ako grešim. No to nije poenta, i Vi to dobro znate. Iskopavanje litijuma od strane Rio Tinta u Srbiji, sa postojećom tehnologijom, je vanredno veliki hazard za životnu sredinu. Nema etičnog izgovora za podršku tom projektu. Stoga apelujem na Vas, da se kao ozbiljna "zelena" NVO, čiji rad izuzetno cenim, po tom pitanju eksplicitno negativno odredite, kao što je to učinila Narodna stranka. Dok se ne bude kopalo u Nemačkoj, gde litijuma takođe ima, ne treba razmatrati mogućnost da se to radi u Srbiji. Svesni smo toga da EU i SAD taj projekat zdušno podržavaju, i shvatam da Vam zbog toga nije jednostavno odvažiti se na takav korak - nije bilo ni nama, jer smo svesni reperkusija. Ali u ovom slučaju, ne sme biti prostora za kalkulacije, ako Vam je "zeleno" zaista pri srcu - odgovorio je Jeremić.

- Naravno da je vrlo bitno, obzirom da je Vlada čiji ste deo i Vi bili omogućila dolazak Rio Tintu i eksproprijaciju zemljišta po zahtevu privatnih investitora. Što se tiče organizacije kojoj pripadam, mi smo se odredili time što smo, kao i u svakom projektu kojim se bavimo - završio je Rajić.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je pre dva dana rekao da će  "izbaciti Rio Tinto iz Srbije".

- Mi ćemo Rio Tinto izbaciti iz Srbije. Koga god da su podmitili, to će biti deo krivičnog postupka. U zatvor će ići svi koji su im pomogli da dođemo u neposrednu opasnost od bespovratnog uništenja životne sredine u našoj zemlji - rekao je Jeremić televiziji Valjevo plus.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

SEDNICA U NEDELJU? Opozicija odlaže sednicu parlamenta