ZORANA NAPALA RATKA: Varnice među ministrima zbog izjave o demografskoj slici

M. S.

12. 08. 2021. u 19:37

PITANjE nataliteta i traženja "krivca" za belu kugu izazvalo je varnice u Vladi.

ЗОРАНА НАПАЛА РАТКА: Варнице међу министрима због изјаве о демографској слици

Foto Tanjug

Izjava Ratka Dmitrovića, ministra za brigu o porodici i demografiji, da je uloga žene presudna u borbi protiv negativnog prirodnog priraštaja, naišla je na revolt ministarke za rudarstvo i energetiku i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, koja je istakla da je neprimereno kriviti žene za loš natalitet.

- Nikada nigde nisam rekao da je žena kriva za lošu demografsku sliku Srbije. Sasvim suprotno. Rekao sam da je žena centar ove priče, naš apsolutni prioritet, da ona odlučuje jer ona rađa, pa je stoga na svima nama da joj maksimalno pomognemo, da je pitamo šta još i šta sve možemo da učinimo kako bi ona donela odluku da rodi više dece - izjavio je juče Dmitrović.

On je ukazao da se može proveriti za dvadesetak minuta, koliko je trajalo njegovo gostovanje na jednoj televiziji, šta je govorio o demografiji:

- Čemu laž? Nema od toga nikakve koristi. Tek poneko lično zadovoljstvo.

Zorana Mihajlović, Foto Tanjug

S druge strane, ministarka Mihajlović je navela da društvo, o kom priča Dmitrović, u kom su žene obrazovane i emancipovane, nije uzrok niskog nataliteta:

- Niska stopa rađanja nije jednokratna priča, već problem koji postoji decenijama i na kojem vlada posvećeno radi. Naš zadatak je da žene imaju iste uslove kao muškarci, jer im to omogućava i da budu majke, ali i da napreduju u poslu i društvenom životu. Jednaki uslovi znače i da očevi mogu da koriste roditeljsko odsustvo za čuvanje dece, kao i da je rodna ravnopravnost i podela kućnih poslova i jednake plate za isti rad.

Ovo nije prvi sukob ministarke Mihajlović sa kolegama u Nemanjinoj 11. U gotovo stalnom klinču ona je i sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem. Velika prašina digla se i kada je Mihajlovićeva udaljila sa sastanka direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića. Bilo je i nesuglasica sa bivšim članom Vlade Zoranom Đorđevićem i aktuelnim ministrom policije Aleksandrom Vulinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna