VUČIĆ NA POTPISIVANJU "OTVORENOG BALKANA" U SKOPLJU: Budućnost će pokazati ko je bio odgovoran

Tanjug

29. 07. 2021. u 14:06

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je „Otvoren Balkan“ inicijativa otvorena za sve u regionu, i naglasio da ne razume zašto joj ne priđu, posebno BiH i Crna Gora.

ВУЧИЋ НА ПОТПИСИВАЊУ ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА У СКОПЉУ: Будућност ће показати ко је био одговоран

Foto: Tanjug

Vučić je, na konferenciji za štampu, i na pitanje novinarke iz Albanije da li on kao predsednik može "da razvije četiri slobode EU sa Kosovom" rekao da vidi da se svaki put, gde god da se pojave, iako ove tri zemlje imaju 12 miliona stanovnika, uvek to potcenjuje i postavlja kao ključno pitanje za Edija Ramu gde je Priština, a njemu gde su Sarajevo i Podgorica u tome.

- Svako bira svoj put. Da smo mi pravili ovakvu inicijativu sa Crnom Gorom i BiH, optuživali bi nas da je to stvaranje Velike Srbije, ovako pošto to pravimo sa Skopljem i Tiranom čini mi se da niko to ne može da izgovori. Ali ono što je za mene važno je da mogu svi da učestvuju u toj inicijativi- poručio je on.

Vučić je istakao da ne treba nametati ono što nas razdvaja kao glavno pitanje.

- Ovo je iniciativa gde mora da postoji slobodan protok robe, usluge, građana i novca, a ne regionalna inicijativa koja se koristi za rešavanje bilateralnih problema, koji, čini mi se, nedovoljno brzo i uspešno rešavamo- ukazao je on.

Vučić je rekao da kada se govori o tome da li je neko spreman da uđe u inicijativu, mogu svi da uđu.

- Čak iako tražite ustupke, ako je Prištini ponižavajuće Kosovo sa zvezdicom, stavite Srbiju sa kockicom. Nemojte da tražite izgovore zašto saradnje nema, zašto ekonomija ne funkcioniše, zašto građani ne žive bolje- dodao je on.

Drugi, ukazuje, nemaju nikakvu vrstu problema sa Srbijom,a kako kaže, nema pojma zašto BiH i Crna Gora ne učestvuju u ovoj inicijativi.

Vučić je objasnio da je težak zadatak pred tri zemlje, posebnokada se zna koliko će prepreka biti pred njima, ali, kako kaže, ako se obezbedi da ima nula minuta čekanja na granicama, da se građani kreću na sve tri teritorije kao na svojoj, šta će kao razlog za neučešće u ovoj inicijativi BiH i Crna Gora da objasni svojim ljudima.

Vučić je kazao da je ostavljen kratak rok za realizaciju, jer je predviđeno za godinu i po dana da se sve usaglasi.

- To je veoma komplikovana procedura. Mi smo otvoreni za sve ali ne želim da ponavljam, jer ne razumem što bi molili nekoga da uzme da jede. Ne volim ni svoje dete da teram da jede. Mi radimo svoj posao, naše je da pokažemo odgovornost prema građanima, da podižemo privrede Srbije, Albanije i Severne Makedonije, ko god želi da se priključi je dobrodošao, ko ne želi neka se razvijaju sami. Možda će biti uspešniji od nas, možda će im doći više investitora, iako se u to ne bih kladio, a to govorim kao predstavnik zemlje koja je u protekle tri godine privukla više od 60 odsto investicija celog Zapadnog Balkana- rekao je on.

Vučić je istakao da će region koji obuhvata ovu inicijatu privući više od 80 odsto investicija celog Zapadnog Balkana.

- Ako ne vidite razliku ja u tome da pomognem ne mogu. I politička pitanja se lakše rešavaju kada spajate ekonomije, a ako delite i vodite kampanju, kao što se danas vodi u Prištini, ne protiv mene lično, već protiv Rame što sedi sa njima. Mislim da on radi najbolju stvar za svoju zemlju- dodao je on.

Istakao je da će budućnost pokazati ko je bio odgovora, ozbiljan i ko je radio dobro za svoju zemlju i svoje građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve