AMERIČKI MEDIJI: Bajden učinio Putina najsrećnijim čovekom na svetu

Novosti onlajn

24. 07. 2021. u 17:15

KOLUMNISTA američkog lista "Njusvik" Džoš Hamer smatra da su SAD pretrpele veliki poraz po pitanju "Severnog toka 2", a Rusiji poklonile pobedu.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Бајден учинио Путина најсрећнијим човеком на свету

Foto: EPA

Kolumnista je podsetio da je bivši predsednik Donald Tramp vodio politiku "jastrebova" prema Rusiji, iako su ga stalno optuživali za "zaveru" sa Moskvom. On je bio protiv ruskog gasovoda koji se proteže do Nemačke. Štaviše, uveo je oštre sankcije u pokušaju da zaustavi realizaciju ovog projekta.

Sada, administracija novog predsednika SAD Džozefa Bajdena odobrila je izgradnju "Severnog toka 2".

Po mišljenju Hamera, radikalna promena stava Vašingtona po ovom pitanju omogućiće Rusiji da istisne američki prirodni gas, a Evropu dovede u energetsku zavisnost od Moskve. Sporazum Bajdena i Merkelove nanosi udarac američkim proizvođačima tečnog prirodnog gasa i lišava ih dostupa ključnom evropskom tržištu. Ovaj sporazum se poklopio i sa "izdajničkom" zabranom izgradnje gasovoda Keystone XL u SAD, navodi se u tekstu.

Hamer je siguran da je predsednik SAD sklopio sporazum sa Nemačkom oko "Severnog toka 2" kako bi smirio Merkelovu i Berlinu doneo veliku i vidljivu geopolitičku pobedu. Nemačka je najmoćnija država u sastavu EU koja ima ogroman uticaj na ekonomska i politička pitanja kontinenta. Nakon izlaska Velike Britanije iz evropskog projekta, Nemačka je postala njegov biser i uporište. Levičarski globalisti, uključujući i američku Demokratsku stranku, žele da ojačaju njegov status transnacionalne institucije. Sporazum Bajdena i Merkelove o "Severnom toku 2" pomaže ovom procesu, siguran je novinar.

- Liberalni režimi, kao što su Nemačka i Belgija, ovim dobijaju, dok nacionalistički režimi, kao što su Poljska i Mađarska - gube. SAD, nesumnjivo, takođe gube. Kao i pritvorna i neiskrena moralna superiornost demokrata kao protivteža navodnoj proruskoj "politici mira" Trampa - zaključio je Hamer.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)