RUSKE UBICE DRONOVA: Kako deluju dva najbolja sistema za borbu protiv bespilotnih letelica

Novosti online

24. 07. 2021. u 10:55

NA MARGINAMA Međunarodnog avio-kosmičkog salona „MAKS-2021“ koncern „Automatika“ (deo „Rosteha“) predstavio je najnovije sisteme za borbu protiv bespilotnih letelica „Piščalj“ i „Kupol“– jedne od najboljih na svetskom tržištu naoružanja.

РУСКЕ УБИЦЕ ДРОНОВА: Како делују два најбоља система за борбу против беспилотних летелица

Foto: Depositphotos

Zvanični predstavnici kompanije su specijalno za Sputnjik otkrili detalje o njima.

Prema rečima portparola koncerna „Automatika“ Dmitrija Burje, oružje „Piščalj“ je ručni sistem koji može da blokira radio-elektronsku razmenu informacija bespilotne letelice. Može neprekidno da radi jedan sat, kao i na temperaturama od -20 do +40 stepeni. Zahvaljujući takvom odnosu tehničkih karakteristika, sistem je jedinstven primerak na tržištu, istakao je on.

- Naravno, postoje alternativne opcije. Međutim, naš sistem je najbolji. Na primer, "Piščalj" ima najoptimalniji odnos težine i efikasnosti na tržištu. Manje je težine nego konkurentni tipovi sistema, ali je domet dejstva isti, ako ne i veći. Domet je oko dva kilometra, dok je težina sistema svega oko četiri kilograma - precizirao je Burja.

Sa druge strane, kako je istakao, sistem „Kupol“ može funkcionisati i kao prenosni i kao stacionirani sistem. Takođe, utiče na kanale navigacije, upravljanja i predaje informacija bespilotnih letelica tako što izaziva pad dronova ili prinudno sletanje.

- Da bi se blokirali kanali za upravljanje i navigaciju drona dovoljno je usmeriti 'Piščalj' u pravcu vizuelno prepoznatljivog objekta, dok 'Kupol' formira oko štićenog objekta prostor u obliku kupole sa radijusom od oko dva kilometra, a ulazak bespilotne letelice u taj prostor dovodi do prinudnog sletanja ili pada usled blokiranja signala za upravljanje i navigaciju - objasnio je Burja.

- Predstavljeni sistemi se razlikuju po tehnici primene: 'Piščalj' radi ciljano i kratkovremeno pre postizanja rezultata, a 'Kupol' deluje neprekidno, osiguravajući zaštitu oko objekta od bespilotnih letelica - ističe Burja.

Kako je dodao, sistemi efikasno onesposobljavaju sve kanale upravljanja i navigacije bespilotnih letelica koji se danas koriste.

- Ono što izdvaja naše sisteme je to što su oni za razliku većine sličnih sistema već testirani u realnim uslovima - precizirao je predstavnik koncerna.

Međunarodni avio-kosmički salon MAKS-2021 održava se u podmoskovskom Žukovskom od 20. do 25. jula, a u njemu učestvuju delegacije više od 30 zemalja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024