PETKOVIĆ SA LAJČAKOM U BRISELU: Trilateralni sastanak sa Prištinom u 14 časova

Tanjug

07. 07. 2021. u 10:17

GLAVNI pregovarač Beograda i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, sastao se u Briselu sa specijalni predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom, u okviru nove runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

ПЕТКОВИЋ СА ЛАЈЧАКОМ У БРИСЕЛУ: Трилатерални састанак са Приштином у 14 часова

Foto: D.Z.

Trilateralni sastanka delegacija Beograda, Pristine i EU posrednika u dijalogu zakazan je za 14 časova.

Pred današnji sastanak na ekspertskom nivou, Petković je najavio da će Beograd na prvom mestu insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština i to na način koji je dogovoren Briselskim sporazumom, uključujući sva ovlašćenja, kao i na pitanju bezbednosti Srba na KiM, a u svetlu incidenata koji su se poslednjih dana dešavali u južnoj srpskoj pokrajini.

Iz Beogrda poručuju da se navršilo 3.000 dana od postizanja sporazuma o formiranju ZSO, a da Priština nije ispunila dogovorenu obevezu.

Portaprol EU, Peter Stano, u izjavi za Tanjug, ponavlja da je tzv.Kosovo 2013. godine popisalo sporazum o formiranju ZSO, a da ga je kasnije ratifikovao i tzv. kosovski parlament.

- Tim činom tzv. Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da ispuni ovaj sporazum. Na tzv. Kosovu je da predloži put primene dogovorenog - navodi Stano.

Direktor Kancelarije za KiM je najavio da će se danas razgovarati i o pitanjima nestalih osoba, slobodi kretanja i energetici.

EU kao glavni posrednik u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nagalšava da je sastanak eskperata pripremni sastanak za novu rundu razgovora na visokom političkom nivou između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera privremenik koosvskih institucija, Aljbina Kurtija.

- Ako se sporne teme ne reše na tehničkom nivou, zakazaće se novi sastanak eksperata. Ako dođe do dogovora, finalizacija će biti na sastanku na visokom političkom nivou", rečeno je Tanjugu u Briselu.

Nakon prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija u Briselu srednim juna, šef diplomatije EU, Žosep Borelj najavio je novu rundu dijaloga na viskom političkom nivou za kraj jula.

Delegaciju Beograda na današnji razgovorima u Briaselu predvodiće direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a sa strane Prištine, po prvi put kao šef pregovarčkog tima pojaviće se potpredsednik tzv. privremenih kosovskih institucija, Besnik Bisljimi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)