BESTIDNI ZAHTEV ALBANSKOG ISTORIČARA: Zbog obeležavanja Vidovdana traži da se Hram Hrista Spasa u Prištini pretvori u muzej

Tanjug

29. 06. 2021. u 09:50

ALBANSKI istoričar Seljim Bezeraj smatra da Hram Hrista Spasa u Prištini treba da bude pretvoren u muzej genocida,.

БЕСТИДНИ ЗАХТЕВ АЛБАНСКОГ ИСТОРИЧАРА: Због обележавања Видовдана тражи да се Храм Христа Спаса у Приштини претвори у музеј

Hram Hrista Spasa u Prištini

Bezeraj je na KTV kazao da je reč o, kako tvrdi, "političkoj crkvi", a ne o verskom objektu.

Prema njegovom mišljenju, najbolji odgovor Prištine bilo bi pretvaranje te crkve u muzej, koji će, kako smatra, "pokazati Srbiji šta je uradila na Kosmetu".

- To bi takođe zaustavilo provokacije ljudi koji su počinili zločine i koji dolaze 28. juna na liturgiju - rekao je Bezeraj.

Hram Hrista Spasa u Prištini građen je devedesetih godina kao glavni gradski hram, a posle okončanja sukoba 1999. godine je miniran, ali nije bilo većih oštećenja.

Ove godine je 10. juna, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, u crkvi prvi put posle 23 godine služena liturgija, nakon čega su usledili protesti Albanaca i ispisivanje uvredljivih grafita, sve u prisustvu kosovske policije. Priština tvrdi da se Hram Hrista Spasa nalazi na zemljištu koje je vlasništvo univerziteta u Prištini, iako je Hram upisan u katastru i nalazi se na zemljištu koje se vodi na SPC, o čemu svedoče validni katastarski izvodi.

U Prištini je do napuštanja jugoslovenskih snaga bezbednosti 1999. godine živelo 40.000 Srba, koji su potom proterani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama