ŠEST DECENIJA NAUČNO SREDIŠTE: Jedinstvena izložba posvećena rođendanu Univerziteta u Novom Sadu

JS/NS

28. 06. 2021. u 16:03

U SARADNjI sa Rektoratom Univerziteta u Novom Sadu Muzej Vojvodine danas u 18 sati otvoriće u izložbenim prostorijama Rektorata izložbu “60 godina Univerziteta u Novom Sadu” autorke Čarne Milinković, više kustoskinje – istoričarke.

ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА НАУЧНО СРЕДИШТЕ: Јединствена изложба посвећена рођендану Универзитета у Новом Саду

FOTO: J.SIMIĆ

Posle neuspelih zalaganja za osnivanje Univerziteta na prostoru Vojvodine, velika sinteza viševekovnih nadanja, vizija koju su stvarale generacije visokih intelektualaca,te  ideja i dostignuća u oblasti nauke i obrazovanja ostvarila  se 1960. godine kada je Narodna skupština Republike Srbije donela Zakon o osnivanju Univerziteta u Novom Sadu, kojim su ranije osnovani fakulteti povezani u jedinstvenu novosadsku akademsku zajednicu.

Danas Univerzitet u Novom Sadu povezuje ljude, prostor i vreme. Predstavlja jedno od najvećih obrazovnih i naučnih središta u Centralnoj Evropi, sa više od 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih na 14 fakulteta, i tri instituta u četiri istorijska univerzitetska grada, Novom Sadu, Somboru, Subotici i Zrenjaninu.

Dan novosadskog Univerziteta  se svake godine obeležava na Vidovdan, 28. juna, te će i ove godine uz tekući program i u nastavku svečane akademije koja počinje u 18 časova, biti otvorena i pomenuta izložba.

Autorka izložbe je, u dve izložbene celine, prikazala nastanak i razvoj novosadskog Univerziteta od najranijih ideja o njegovom osnivanju, koje su se pojavile još u 18. veku, pa do današnjih dana, kada se u njegovom sastavu nalazi četrnaest fakulteta i tri instituta.

U paviljonu Rektorata dat je kratak osvrt na vekove. Takođe, prikazana je i struktura upravljanja Univerzitetom, te je taj prostor posvećen upravo svim rektorima kao i Rektoratu uopšte.

Drugi izložbeni prostor je posvećen svim fakultetima i institutima koji pojedinačno baštine bogat rad, kroz koji kao akademska zajednica daju veliki doprinos daljem razvoju prosperitetnog društva.Dizajn izložbe i kataloga osmislio  je profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, mr Darko Vuković.

Među najznačajnijim pretečama današnjeg novosadskog univerziteta su Norma - škola za obrazovanje srpskih učitelja, osnovana 1778. godine u Somboru i Preparandija osnovana 1812. godine u Sent Andreji, čije je sedište 1816. godine preseljeno u Sombor.

Najznačajniju ulogu u razvoju naučne misli od 19. veka imala je Matica srpska – nastarija kulturna i naučna institucija srpskog naroda, osnovana 1826. godine u Pešti, koja je 1864. godine preseljena u Novi Sad. Razvoju pravne nauke i pravnog obrazovanja na prostoru današnje Vojvodine posebno je doprineo Pravni fakultet u Subotici, osnovan 1920. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri