VUČIĆ NA SEDNICI SB UN: Je l to haška pravda-Srbi osuđeni na ukupno 1.138 godina, niko za zločine nad Srbima?

Tanjug

08. 06. 2021. u 23:35

SRBI su u Haškom tribunalu osuđeni na ukupno 1.138 godina, dok Hrvati, bosanski muslimani i Albanci nisu ni za jedan zločin počinjen nad Srbima, što pokazuje kako je haška pravda skrojena, i da po presudama tribunala niko nije odgovoran za zločine nad Srbima, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ СБ УН: Је л то хашка правда-Срби осуђени на укупно 1.138 година, нико за злочине над Србима?

Foto: Instagram

On je, u video obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, kazao da mnogi na toj sednici to neće razumeti, ali da treba navesti činjenice koje potkrepljuju kako izgleda haška pravda.

- Srbi su osuđeni na ukupno 1. 138 godina zatvora, u isto vreme Haški tribunal nije optužio nijednog Hrvata za zločine protiv Srba, ni u akcijama Medački džep, ni Bljesak ni Oluja, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da su tužioci Haškog tribunila, kako je rekao, namerno odabrali tri vojna i politička lidera Hrvata, bosanskih muslimana i Albanaca, na tri teritorije gde su bili počinjeni zločini protiv Srba - Gotovinu, Orića i Haradinaja.

- I po istom obrascu svi oni su bili osuđeni, uz izuzetak Haradinaja jer se nije pojavio nijedan svedok. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora u prvom stepenu, ali je tajanstvenom odlukom u drugom stepenu sa tri prema dva presuda promenjena u oslobadajanje. Orić je za zločine protiv Srba u Bosni u prvom stepenu bio osuđen, ali je misterioznom odlukom drugostepenog suda i glasanjem tri prema dva oslobođen svake odgovornosti. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili su umrli u vrlo čudnim okolnostima, naveo je Vučić.

 

Predsednik Srbije je naglasio da ne želi da veruje da neko želi da kaže kako nije bilo zločina protiv Srba.

- Ali, sudeći prema presudama Haškog tribunala - niko nije odgovoran za te zločine. Ipak, mi u Srbiji ćemo pokazati odgovornost i borićemo se za mir i stabilnost i pomirenje u regionu i pozivamo članice SB da nam pomognu racionalnim, pragmatičnim pristupom i poštovanjem međunarodnog zakona, a ne pokušajima dalje kriminalizacije Srbije koja je mala zemlja, sa hrabrim i ponosnim narodom koji je podneo najveće žrtve tokom Prvog i Drugog svegskog rata. Sa ljudima koji žele da žive u miru sa svojim susedima. Mislim da ne tražimo mnogo".

Naglasio je, takođe, da je Srbija zemlja koja najbrže raste na Zapadnom Balkanu i da su Srbiji važne dobre veze sa susedima i da je uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala okrenuta budućnosti, a ne prošlosti.

- Imamo jednu poruku za građane Srbije i Srbe u celom regionu - glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni ni zašta, na nama je da radimo još marljivije, da otvaramo fabrike i borimo se za našu decu i našu budućnost", zaključio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!