KAKO JE RAB UGROZIO ŽIVOT KARADŽIĆU: Uloga šefa diplomatije Britanije u transferu na Ostrvo

V. N.

08. 06. 2021. u 09:23

ZA odluku da Radovan Karadžić doživotnu kaznu zatvora, na koju ga je osudio Mehanizam za krivične sudove u Hagu, izdržava baš u Velikoj Britaniji, isključivo je zaslužan predsednika Mehanizma, Maltežanin Karmel Ađijus. Odbrana prvog predsednika RS veruje da je ona rezultat ličnih odnosa Ađijusa i britanskog ministra spoljnih poslova Dominika Raba.

КАКО ЈЕ РАБ УГРОЗИО ЖИВОТ КАРАЏИЋУ: Улога шефа дипломатије Британије у трансферу на Острво

Foto AP

U prilog tome ide i podatak da je Rab na svom privatnom tviter-nalogu prvi u svetu objavio odluku Mehanizma da će Karadžić biti prebačen u jedan od britanskih zatvora. Time je prekršio sve oznake tajnosti i počinio tešku povredu pravila. Nikakve reakcije iz suda u Hagu zbog toga nije bilo, a o nekoj eventualnoj sankciji izlišno je i misliti.

Obnarodovanje transfera 14 dana pre zvaničnog prebacivanja Karadžića automatski je moralo za epilog da ima promenu odluke i odabir neke druge zemlje u kojoj će provesti zatvorske dane. Jer, prema propisima te odluke se ne smeju objavljivati nigde dok osuđenik ne dođe na destinaciju. Koliko se skrivalo gde će Karadžić izdržavati kaznu govori i to što su svi njegovi advokati imali zabranu da o tome pričaju, a haški sud je odbio da im kaže i ime zatvora. Ali je zato Rab, bez problema, svima razglasio i to likujući.

On, iako je poreklom češki Jevrejin i član Konzervativne stranke u Britaniji, kao i sudija Karmel Ađijus, važi za neskrivenog islamskog lobistu. Rab je samo 50 minuta po objavljivanju svetu gde će Karadžić izdržavati kaznu, na "Tviteru" obelodanio i da je prisustvovao virtuelnom iftaru, svečanoj večeri uoči Ramazanskog bajrama i čestitao svim muslimanima praznik. Na taj način je direktno doveo u vezu versko slavlje i likovanje zbog Karadžića, praktično servirajući njegovu glavu na tacni kao poklon za islamiste širom sveta. Samo je nedostajalo još i da ih pozove da mu se svete.

Inače Rab je bio nekadašnji pomoćnik haškog tužioca Džefrija Najsa i kao član tima britanskih advokata u Haškom tribunalu 2003. godine bavio se slučajevima Slobodana Miloševića i kakva slučajnost - Radovana Karadžića.

S druge strane Ađijusu, koji bez pardona šuruje sa ovim britanskim političarem, mandat na čelu suda u Hagu ističe za godinu dana. Ostaće upamćen po tome što je promenio sudsku praksu Mehanizma i zaustavio puštanje srpskih osuđenika na uslovnu slobodu posle dve trećine izdržane kazne. Da bi izašli od njih je tražio da priznaju krivična dela za koja su osuđeni, a koja su oni tokom postupka negirali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri