DEČAK M. Dž. (12), učenik šestog razreda OŠ "Dušan Obradović" na Žabljaku, koji je posle torture školskih drugova, koja je, kako se pokazalo, trajala godinama, iz Opšte bolnice u Pljevljima, gde je završio na lečenju posle maltretiranja vršnjaka, prebačen je na lečenje u Dečju kliniku u Podgorici!

Ovo saznaju "Novosti" iz pouzdanih izvora, a sve nam je potvrdio i dečakov stric Radivoje Džaković.

- Ni sam ne verujem šta nas sve snađe. Dete nam završi u bolnici zbog nečuvenog ponašanja drugova. Na svu sreću, sada je dobro. Nadamo se da će uskoro izaći iz bolnice, a bogami, više niko neće moći da ga maltretira kao do sada. Mi smo prijavljivali školi, roditeljima te dece kako se oni ponašaju prema našem detetu. Tu decu bih uvek pomilovao po glavi, verujući da će se promeniti. Međutim, isplivale su neverovatne stvari. Neka znaju svi, kažem im, prestaće sa takvim ponašanjem. Mi imamo načina da zaštitimo svoje dete - kaže gnevni čovek.

Džaković objašnjava da je njegovom sinovcu pozlilo dok je bio u školi, odakle je hitno prebačen u Pljevlja, a posle višednevnog lečanja, upućen je u bolnicu u Podgoricu. Prema Radivojevim rečima, dečak je u školu išao kao na nož.


PROČITAJTE JOŠ: Cirkus u crnogorskoj crkvi: Vladika se odmetnuo od Miraša, hoće da radi “rikonstrakšn i rebilding“ (VIDEO)


- On je povučen, tih, nikome ne bi ništa loše učinio. Računali smo da je Žabljak zdrava sredina, da su deca drugačije vaspitana od njihovih drugova sa raznih strana o čijem ponašanju čitamo u novinama. Međutim, nama se desi isto. Videćemo šta će kazati nadležni, ali moram istaći da smo zadovoljni prvim reakcijama policije i Centra za socijalni rad. Škola je reagovala. Za danas je zakazan opšti roditeljski sastanak. Biće tu i predstavici policije. Videćemo - kaže čovek, koji se nada brzom izlasku svog sinovca iz bolnice.


ANKETA MEĐU ĐACIMA

KAKO "Novosti" saznaju, u školi na Žabljaku je sprovedena opsežna istraga, koju je naložilo Ministarstvo prosvete.

- Deca su u anonimnoj anketi ispisivala na koje je sve načine maltretiran njihov školski drug. Ima tu svega - priča nam zaposleni iz škole, želeći da iz razumljivih razloga ostane anoniman, i sam šokiran činjenicom da je ovo nasilje trajalo čak godinama u školi.

Po rečima strica, dečaku su iz školskog ranca prosipali pribor i udžbenike po podu, otimali su mu užinu u bacali u korpu za otpatke, skidali mu patike i bacali ih kroz prozor, psovali ga, pretili mu.