Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk se gostujući na Radio televiziji Republike Srpske pre nekoliko godina, dotakao nevladine organizacije koja se naziva Crnogorska pravoslavna crkva.


- To su četiri raščinjena sveštenika zbog raznih razloga. Oni su, nakon što su raščinjeni, proglasili sebe na ulici autokefalnom crkvom. To je na nivou šale ili statističke greške - rekao je vladika Jovan.


Kako kaže, tu "crkvu" ne shvata ozbiljno ni većina njenih pristalica.


- Dok sam bio u Crnoj Gori, njihove pristalice su dolazile i krštavale se u Cetinjskom manastiru. Mi smo ih pitali zar oni nisu poznate pristalice CPC. Oni su nam odgovarali da nisu ludi i da znaju da to nije crkva, ali da je podržavaju politički - ispričao je episkop pakračko-slavonski.


PROČITAJTE JOŠ: Amfilohije ODUZIMA ORDEN ministru Boškoviću: Neka se kiti čim hoće, ali ne može se kititi Ordenom Svetog Save, pljujući na Svetog Savu


On je ispričao šta se dešavalo kada je grupica pristalica tzv. CPC napala Cetinjski manastir.


- Jednog dana na Cetinju došli su sledbenici samozvane crnogorske pravoslavne crkve. Njih 15-20 je upalo u Cetinjski manastir kroz dvorište. Upali su da nam prete. Njihov tadašnji vođa je bio Bobo Bogdanović, koji je na kraju završio život na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu - kaže vladika Jovan.


On je istakao da će jedan detalj tog događaja zauvek da mu ostane u sećanju.


- Pre nego što će da odu, jedan od njih mi je doviknuo nešto što opisuje ono gde smo sada. Rekao je: "Opet ćemo mi vas bacati u jame". To sam zapamtio i nikada to neću zaboraviti. Pomislio sam, koji ste to vi? Da li ti to sebe identifikuješ sa nekim od onih što su ubili 109 sveštenika, kao komunista? Ne verujem da je devedeset i neke mogao da bude komunista. Ili sebe identifikuješ sa ustašama, koji su čuveniji po tim jamama? Rešenje je jednostavno: on je i jedno i drugo. Njegovo je novocrnogorstvo sazdano i rođeno na tom savezu sa ustašama i on se s tim identifikuje. To je ta "nova Crna Gora" koja danas preti crkvi u Crnoj Gori i to narod bez greške primećuje - rekao je vladika Jovan.