Sloboda se ne da uhapsiti! Otvoreno pismo Dražena Živkovića, urednika portala Borba

NovostiOnline/V.K.

14. 01. 2020. u 15:23

Слобода се не да ухапсити! Отворено писмо Дражена Живковића, уредника портала Борба

Foto Borba.me

Stavljanje lisica na ruke nezavisnim novinarima je poslednji čin u trodecenijskoj drami odlazećeg režima i znak da su pravo i pravda u Crnoj Goru u samrtnom ropcu
Stavljanje lisica na ruke nezavisnim novinarima je poslednji čin u trodecenijskoj drami odlazećeg režima i znak da su pravo i pravda u Crnoj Goru u samrtnom ropcu.

Jasno je, ako neznavenih (neobaveštenih) uopšte ima, da je lov na Borbu i IN4S, odnosno mene i Gojka Raičevića krenuo onog momenta kada je otpravnica poslova u Ambasadi SAD-a Džudi Kuo uperila prst u nas dvojicu, kao i u pomenuta dva medija. To je bio signal da krene udružena i sinhronizovana akcija, u kojoj, nažalost, učestvuju razne strukture. Zadatak i namera su jasni. Po svaku cenu treba zaustaviti IN4S i Borbu i neutralisati nas sa medijskog neba u susret predstojećim izborima i popisu stanovništva. Međutim, očigledno je da taj naum teško može da im sada prođe, jer to zaista postaje nemoguća misija. Iako su sve do tančina isplanirali, nisu računali na jednu malu sitnicu-narod. Jer, Borba i IN4S su među najčitanijim medijima, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu.

Što se tiče samog čina hapšenja, jasno je da je time režim htio da pošalje poruku javnosti kako će proći svi oni koji se drznu da misle svojom glavom i da pišu onako kako vlast ne želi da se piše. Svima je jasno, da je “sporni” tekst zbog kojeg sam uhapšen bio samo povod za akciju, a da je pozadina svega pisanje Borbe o “zabranjenim” temama. Verovatno je time želela da se pošalje poruka i svima onima koji iz režima dostavaljaju podatke Borbi, ne bi li se zaplašili insajderi kojih ima svakoga dana sve više i više.

Ponosan sam što sam pre nepune dve godine pokrenuo Borbu i što sam za kratko vreme postao meta mnogih insteresnih grupa, pa čak i Ambasade SAD-a. Zaista, želim da naglasim profesionalan i ljudski odnos policijskih službenika, u noći hapšenja i kasnije tokom vremena provedenog u pritvorskoj jedinici, popularnoj “betonjerci”. Takođe, zaista to moram naglasiti, profesionalno ponašanje i osnovne tužiteljke Biljane Medenice, bez obzira na odluku o određivanju pritvora prethodne noći, koju mogu komentarisati iz više uglova. Takođe, ono što zasigurno znam, u budućnosti, neka svako nastaviti da radi svoj posao. I ja kao novinar i nadležni organi, policija i tužilaštvo. Što se mene i Borbe tiče, nastavljamo kao i do sada. Hrabro, istinito i argumentovano. Sloboda se ne da uhapsiti niti vezati u lance i strpati u kazamate. Kolege su bile solidarne i iskreno im hvala na tome, vreme je da se okupimo, saberemo i ujedinimo u cilju odbrane naše profesije koja je napadnuta sa svih strana. Mislim da je ovo poslednji momenat za novinarsko objedinjavanje. Hvala svim čitaocima Borbe koji su bili uz nas ovih dana. Ovo je najbolja moguća reklama i za nove čitaoce da se priključe našem timu i da budu dio Borbe. Jer Borba piše istoriju i svi će jednog dana biti ponosni što su bili deo ove priče. Posebna poruka onima koji se izjašnjavaju kao Srbi- Borba vas nikad neće izdati!

Neka bude što biti ne može, neka bude Borba neprestana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Анти Антифа

14.01.2020. 15:39

Мило НАТО вазал мора пасти!Црногорци не љубе аланце