SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA

Na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima u Republici Severnoj Makedoniji (RSM) najavljenih za 12. april, učešće birača iz dijaspore uslovljeno je obezbeđenjem minimuma od 6.700 prijavljenih građana ove zemlje trenutno u inostranstvu, potvrđeno je u sredu iz Državne izborne komisije (DIK) u Skoplju.

- To je zakonski minnimum od prethodnih izbora koji je osvojio poslanik dobijenim mandatom sa najmanjim brojem glasova u našoj državi. I, to je uslov da mogu da se organizuju naredni izbori u dijaspori, precizirao je predsednik DIK-a Oliver Derkovski.

Predviđena finansijska sredstva planirana za tu namenu potrošiće se, kako je rekao, samo ukoliko se ispuni uslov za organizaciju glasanja u dijaspori na osnovama obezbeđenja tog minimuma.

Pročitajte još - Prijem u NATO odlaže vanredne izbore u Severnoj Makedoniji?

Derkovski je podsetio da je na prošlim izborima, u dva kruga glasanja u dijaspori potrošeno skoro 28 miliona denara (evro vredi 61.50 denara).

Predsednik Sobranja Talat Džaferi je u sredu izrazio očekivanja da će do 12. februara, pre raspuštanja parlamenta, poslanici moći da okončaju postupak ratifikacije protokola za prijem RSM u NATO pakt, u iščekivanju da će to učiniti i poslednja zemlja članica Alijanse – Španija.

- Sada je procedura za ratifikaciju protokola za NATO, mnogo lakša i jasnija. Očekujemo u najkraćem mogućem roku da Španija ratifikuje sporazum, a čitav postapak kod nas da završi do 12. februara. U ovom trenutku nema potrebe žuriti sa prevremenom ratifikacijom. Vladin predlog je u proceduri, ali nema indikacija da je neophodno postupati – prevremeno. Ocenio je Džaferi.

Pročitajte još - Zaev podneo ostavku, Severna Makedonija danas dobija tehničku vladu

Pre formiranja tehničke prelazne Vlade RSM koju predvodi Oliver Spasovski za pripremu prevremenih izbora 12. aprila, kabinet koji je do ostavke 3. januara vodio Zoran Zaev, na redovnoj sednici 30. decembra, utvrdio je tekst Predlog-zakona za ratifikaciju Severnoatlantskog dogovora, (potpisanog u Vašingtonu 4 aprila 1949.), koji je dostavljen parlamentu na usvajanje. Time je otvoren put i za eventualnu prevremenu ratifikaciju dokumenta za članstvo RSM u NATO, pre raspuštanja sadašnjeg poslaničkog saziva.