Zaev podneo ostavku, Severna Makedonija danas dobija tehničku vladu

Beta

03. 01. 2020. u 10:24

Заев поднео оставку, Северна Македонија данас добија техничку владу

Zoran Zaev / AP Photo - Boris Grdanoski

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev jutros je potpisao ostavku da bi u toku dana mogla da bude formirana tehnička vlada za sprovođenje izbora

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev jutros je potpisao ostavku da bi u toku dana mogla da bude formirana tehnička vlada za sprovođenje izbora.

"Vlada radi od 8.30, potpisao sam ostavku, u skaldu sa dogovorom (za izbore) ;i Zakonom o vladi Verujem da će veoma brzo da stigne u palralment čime može da počne procedura za izbor prelazne vlade", rekao je Zaev jednom lokalnom mediju.

Zaev, posle dve godine i sedam meseci na premijerskoj funciji, ostavku podnosi da bi bila formirana tehnička vlada koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore 12. aprila, u skladu sa dogovorom lidera vodećih stranka nakon što Severna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.


PROČITAJTE JOŠ: Sarajevo počelo godinu kao treći najzagađeniji grad na svetu

Nakon što parlament usvoji ostavku Zaeva, šef države Stevo Pendarovski daće mandat za formiranje tehničke vlade ministru unutrašnjih poslova i potpredsedniku SDSM Oliveru Spasovskom da bi parment do ponoći potvrdio novi kabinet u kojem opozicija ima dva ministra i tri dopunska zamenika ministara.

Prema takozvanom "pržinskom modelu", koji je prvi put primenjen 2016, tehnička vlada se formira 100 dana pred izbore i u njoj opozicija ima ministra pocije i minstra za rad, kao i dopunske zamenike ministara za finasije, poljopriverdu i za administraciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije