Prijem u NATO odlaže vanredne izbore u Severnoj Makedoniji?

Mladen Stančić

02. 11. 2019. u 14:15

Пријем у НАТО одлаже ванредне изборе у Северној Македонији?

Foto: Luka Suša

Zaev prvi put ističe i otvorenu mogućnost „da se datumk izbora može promeniti zbog NATO"

Skoplje od stalnog dopisnika „Novosti“Sigurna funkcionalna država mora biti spremna početkom iduće godine, za formalnu ratifikaciju Protokola o prijemu Republike Severne Makedonije (RSM) u NATO pakt, a to može dovesti i do odlaganja prevremenih parlamentarnih izbora o potvrdi evropskog puta zemlje, dogovorenih za 12. april, ukazao je premijer Vlade u Skoplju Zoran Zaev.

Primijer i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) potvrđuje da pomenuti datum, jednoglasno dogovoren za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora – „treba da zadržimo kao prioritet“, ali, prvi put, ističe i otvorenu mogućnost „da se to može promeniti zbog NATO”.

Sačekivanje Protokol o prijemu Severne Makedonije u NATO nisu usvojile još tri zemlje članice pakta - Francuska, Holandija i Španija. Neizvesna i problematična situacija posebno traje u Španiji, gde tek treba da se održe prevremeni parlamentarni izbori. A potom ponovo, neizvesno kada će u Madridu biti formiran parlamentarni sastav i vlada.

Neće se i ne sme dozvoliti, kako je upozorio, da država ostane bez parlamenta u trenutku kad postoji potreba da ratifikuje dokument o članstvu u Severnoatlanskoj vojnoj alijansi.

- Svih 29 zemalja članica da ratifikuju pristupni protokol i da kada to treba da uradi Severna Makedonija - mi nemamo parlament? Svi moramo da vodimo brigu da nam država bude funkcionalna kada se donose ovakve važne istorijske odluke, rekao je Zaev.

Ukoliko bi prethodno bio raspušten parlament, ne bi postojala mogućnost ratifikacije dokumenta o prijemu zemlje u NATO. Spiker Sobranja (Skupštine) Talat Džaferi najavio je da bi parlamentarni sastav mogao biti raspušten 11. februara, 60 dana pre izbora. Potom, kako je objasnio novinarima, bilo bi nemoguće ponovno okupljanja raspuštenih poslanika.

Zaev je izrazio žaljenje što na sastanak lidera relevantnih stranaka u zemlji kod šefa države Steve Pendarovskog, kada je jednoglasno i dogovoren datum održavanja vanrednih izbora, nije bio pozvan i predsednik Sobranja Džaferi.

Ukoliko Džaferi 11. februara raspusti zakonodavni dom RSM, kako je i sam ocenio, ne postoji mogućnost namenskog sazivanja poslanika Sobranjato ukoliko se ukaže potreba ratifikovanja Protokola o članstvu zemlje u NATO. Za to će, kako je potvrdio, morati da se sačeka novi skupštinski sastav.

Prijem RSM u NATO jeste svojevrstan eliksir kojim se „leče“ teške nove izlede dobijene od EU ponovnim odbijanjem oredđivanja datuma početnih pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Uniji, i posle 14 godina kandidatskog staža u „evročekaonici“. No, kako se ocenjuje u delu zapadnih diplomatskih izvora u Skoplju, neizvesno je trajanje te produžene „terapije“, zbog koje je moguće i odlaganje prevremenih izbora, a time i nastavak i produbljenje sve ozbiljnije političke krize u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)