Izetbegović: Dodik treba da vidi da ne može da razbije BiH

Tanjug

27. 09. 2019. u 12:44

Predsednik najuticajnije bošnjačke stranke SDA, Bakir Izetbegović, smatra da bi bilo dobro da se BiH suoči sa krizom

Изетбеговић: Додик треба да види да не може да разбије БиХ

Foto Tanjug

Predsednik najuticajnije bošnjačke stranke SDA, Bakir Izetbegović, smatra da bi bilo dobro da se BiH suoči sa krizom, da se u toj državi, kako je rekao, odmere snage i da se vidi ko šta može da uradi i dokle sve to skupa seže, te da misli da će se tada lider SNSD, Milorad Dodik, uveriti da ne može da razbije BiH.

Smatra i da bi Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH, trebalo da odustane od pokušaja dominacije ucenama i ultimatumina, da shvati da, kako kaže, to ne ide i da se vrati na "neke normalne odnose" poštovanja Ustava i zakona.

Izetbegović je govoreći o formiranju državne vlasti, rekao da misli da je vreme da se Dodik odluči i da svi u tome treba da mu pomognu.

"On je na nekoj raskrsnici. Deset ili 15 godina već priprema nešto što bi trebalo da bude jača pozicija RS-a unutar BiH ili izdvajanje RS-a iz BiH, tako da je vreme da odustane od toga, da shvati da to ne ide i da se vrati na neke normalne odnose, da stabiliziramo prilike u zemlji, da poštujemo ustavnopravni poredak, zakone, da idemo u pravom smeru, da prestanu krize u ovoj zemlji. Gospodin Dodik je to pokušao, neku dominaciju da napravi svojim ultimatumima, ucenama i vreme je da shvati da to ne ide", rekao je Izetbegović u u intervjuu za FTV.

Što se tiče HDZ, kada je NATO u pitanju, oni su, kaže, na istom tragu kao i SDA, ali oni, pojašnjava Izetbegović, imaju drugačiju taktiku u odnosu na SDA.

"Oni ne bi ovako kako mi to radimo, zakovali stvari u vezi sa ANP-om. Oni bi ušli u Savet ministara i onda pokušali da pokrenu NATO put BiH. Ja mislim da ne bi uspeli. Ja mislim da im je Dodik sa svojim ponašanjem, svojim odnosom kompletnim to onemogućio jer je celo vreme tu bio jedan diktat, gde vi jasno vidite da će se ostvariti dominacija entiteta nad državom. Bilo je vreme da se uđe u jednu krizu i da se odmere te snage", rekao je lider SDA.

Prema Izetbegoviću, Dodik je prepreka za formiranje državne vlasti, a HDZ je prepreka za formiranje federalne vlasti.

"I jedni i drugi imaju problem sa zakonima. HDZ bi da menja zakon, pa da onda pravimo vlast. SNSD bi da ne poštuje donesene zakona, pa da pravimo tako, ne poštujući zakone, vlast. SDA isključivo insistira na poštovanju zakona, vladavine zakona i Ustava", tvdi Izetbegović.

Govoreći o Programskoj deklaraciji SDA, usvojenoj na nedavno održanom kongresu te stranke, u pitanju je, kaže, da se u njoj četiri puta ponavlja isti stav SDA o ustavnim promenama u BiH.

"Mi smatramo da entitetska podela i etnička podela ubija ono što jeste suština BiH, jedne multietničke zajednice... Ono što su u Prudu Tihić, Dodik i Čović prihvatili je bilo otprilike na tom tragu, da bi se zatim, nakon što je nastala galama u RS-u, Dodik povukao i mi smatramo da je, na kraju krajeva, to izlaz za BiH", kaže Izetbegović.

Dodaje da SDA nema nameru to nikome da nameće, jer u preambuli Deklaracije je naznačeno da sve treba postići dogovorom i kompromisom.

"Što se tiče naziva republika, pa BiH jeste republika. Mi biramo vlast na slobodnim izborima, od Predsedništva pa naniže. To jeste republika. BiH je kao republika i priznata 1992. godine. Ne vidim šta je razlog da se na ovakav način, pa pomalo i histeričan, reaguje na nešto što po četvrti put ponavljamo. Ja mislim da je razlog taj da se napravi drama, pa da se onda ponudi jedna deklaracija koja zaista jeste opasna za BiH, od strane SNSD-a, a koja govori o izdvajanjima, secesijama i slično", naveo je.

Dodao je da je možda dobro što su se podigle tenzije oko Programske deklaracije SDA jer će je neko, kako je kazao, konačno da pročita.

Komentarišući poslednji sastanak čelnika stranaka iz entiteta RS sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednik SDA je izjavio da se vidi da je Dodik tu nudio političke avanture i za njih tražio podršku i jedinstvo Srba, dok Vučić i Šarović, sudeći prema reakcijama, nisu bili za to.

"Mislim da je vreme da gospodin Dodik shvati da neke stvari ne može da uradi. On kaže da ga čak i godine stižu i da se on boji da neće neke stvari uraditi, a koje je planirao da uradi za RS. Oseća da je dobio podršku Srba u RS-u, da je kao lider ojačao, da ima podršku Srbije i Rusije i da je neki momenat, ako se nešto može postići, ovaj sadašnji. Ja mislim da je dobro da se suočimo sa krizom, da se odmere snage, da se vidi ko šta može da uradi i dokle sve to skupa seže. Mislim da će se gospodin Dodik uveriti da to ne može da uradi, da ne može da razbije BiH, izdvojiti RS i postigne više od onoga što je trenutni status RS-a. Ponekad krize donesu nešto dobro", rekao je Izetbegović.

Naveo je da je da su zapadne zemlje svojevremeno oktroisale Dodika u vlast RS-a te da je i on zagovarao socijalnu i ekonomsku priču, ali da je zatim napravio preokret od 180 stepeni i sada uporište traži u nacionalizmima i da bude igrač Rusije koji se suprostavlja NATO-u.

"On ustvari uvlači Rusiju u te sve priče, da bi dobio podršku za svoje političko delovanje i eventualno da pokušava da bude upamćen kao neki srpski lider koji je, eto, završio neki srpski projekat koji je počeo pre 25 godina i vreme je, kao što kažem, da odmeri gospodin Dodik i svi mi dokle to može ići i da sa time prestane", naveo je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

tomy

27.09.2019. 12:57

Bakiru stalno letite na tudjim krilima,jos od 95-e !Znas ti dobro da te godine nije bilo Nato-a da bi vi bili manji od fildzana ali doci ce vrijeme,jednoga dana,ni oni vam nece pomoci a onda zbogom!

Goran 'T

27.09.2019. 13:10

Pa i ne može da vidi kad je ti i tvoji razbijate. Ali samo izvoli. Ovaj put ti Srbi neće oprostiti. Turska ti tada neće biti daleko.

Никола

27.09.2019. 13:27

Можда је Додик не може разбити, али ни ти је не можеш учинити уитарном.

ZORAN

27.09.2019. 16:22

On je želi razbiti isto kao što ti želiš razbiti REPUBLIKU SRPSKU.I tu nema šta da se krije

Sasa

27.09.2019. 17:00

E moj Bakire,Bosnu je tvoj caca davno razbio i unakazio zbog svojih licnih i tudjih interesa....pitanje je samo vremena kada ce se sve to ozvaniciti !

Čika Velja

27.09.2019. 23:09

Ha ha...pa zar Bosnu treba razbijati? Mostar im je razbijen grad po svim merilima,podeljen,nefunkcionalan,bez vlasti...Sarajevo podeljeno na Istok i Zapad...!!!

Emona

27.09.2019. 23:47

BiH je kao bolesnik u komi na aparatima, pitanje je samo ko će ih iskjučiti.

Spooky

28.09.2019. 09:56

Pa zar je nisu tvoj babo sa ameri vec razbili BiH ???? Sada je samo pitanje kad ce se desiti " kud koji mili moji" . razlaz