Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je krivac za to što još nije formirana vlast na nivou BiH predsednik SDA Bakir Izetbegović, navodeći da ta partija najupornije radi protiv BiH.

Često ističu da su baš oni državotvrona partija i da su zaslužni za BiH, a zanimljivo je da baš SDA najupornije radi protiv te iste BiH. Otac (Alija Izetbegović) je žrtvovao mir za BiH, a ostaje da vidimo za šta će sin (Bakir Izetbegović) žrtvovati BiH”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je u intervjuu Srni naglasio da ni Bakir Izetbegović, niti bilo ko u zemlji ili van nje, ne može da prekraja ono što su rekli građani Republike Srpske.

Dodik je ukazao na to da, 11 meseci posle opštih izbora u BiH, u Republici Srpskoj funkcionišu sve institucije, za razliku od kantona, Federacije BiH i zajedničkih institucija.

Federalni mediji pod kontrolom SDA problem formiranja vlasti smeštaju samo na nivo BiH i tu, po nalogu Bakira Izetbegovića, traže krivce, a to je naravno SNSD, a ako nije SNSD onda je HDZ. Zbog čega se ne govori o tome da vlast nije formirana u kantonima i da nije konstituisana Vlada FBiH?Nije valjda da su SNSD i Milorad Dodik odgovorni za neuspostavljanje vlasti na tim nivoima, o kojima se medijski manje govori, a bez kojih očigledno neće biti formirana ni nova vlast na nivou zajedničkih institucija”, rekao je Dodik, koji je i predsednik SNSD-a.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Opet lažni izveštaj Incka

On je naglasio da SNSD nema nijedan uslov za formiranje vlasti, već da taj proces uslovljava SDA.

SDA je istakla NATO kao uslov, koji se ne pojavljuje kao uslov ni u strukturama EU sa kojima sam lično imao priliku da razgovaram. Naprotiv, dalje kretanje ka EU bilo je uslovljeno formiranjem vlasti”, naveo je Dodik.

On je potvrdio da SNSD ostaje pri stavu da ne može da prihvati aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i da će se zalagati za vojnu neutralnost.

Dodik je podsetio se pre nekoliko dana videla primena Ustava BiH na pitanju zaštite entitetskog interesa, kada se o tome izjašnjavala Skupština Republike Srpske.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Završio sam sa Komšićem!

Mi tražimo samo da se naš interes ugradi u nešto što se zove interes BiH. Ako naš interes nije deo tog interesa, onda nije pitanje kako će se formirati vlast, već kako BiH uopšte može da opstane”, naglasio je Dodik.

Komentarišući najave iz SDS-a i PDP-a da je moguća nova većina na nivou BiH i da te dve stranke nisu odustale od mogućnosti da uđu u vlast, Dodik je istakao da su oni i sada vlast, doduše u tehničkom mndatu i dodao da oni proteklih 11 meseci ništa drugo i ne rade nego čuvaju tu vlast.

On je upitao ko su SDA i Bakir Izetbegović da određuju ko će u zajedničkim isntitucijama predstvaljati Srpsku.

"Neka obnovi Savjet ministara sa istim strankama. Poručujem mu da je time potpisao akt o raspadu BiH. Ne može Bakir Izetbegović, niti bilo ko u zemlji ili van nje, da prekraja ono što su rekli građani Republike Srpske. Od te avanture Izetbegovića ni BiH ne bi spasila sva međunarodna zejdnica sa svim intervencijama koje smo gledali godinama unazad. Poručujem mu da odmah proguta ulje i svari činjenicu da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima izborni pobednik u Srpskoj i da izabere - ili će se brzo opametiti ili sporo kajati”, upozorio je Dodik.

DODIK KRITIKUJE IZJAVU IZETBEGOVIĆA O STATUSU RS

Izjava bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića o statusu Republike Srpske dolazi u danu kada se u svim medijima moglo čuti i pročitati o zločinima na Kosovu terorističke OVK nad nedužnim srpskim civilima koje su ubijali zbog trgovine ljudskim organima, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je to rekao agenciji Srna komentarišući Izetbegovićevu izjavu da se "status Kosova ne može dovoditi u vezu se eventaulnim statusom Srpske, jer je i na Kosovu i u BiH ista strana počinila zločine, genocid i dovela do intervencije NATO-a koja je zaustavila užasno nasilje nad nesrbima".

"Srbi kojima su vađeni organi uhvaćeni su na teritioriji Srbije, a ne Albanije i to bi Izetbegović morao da zna. Nije valjda toliko naivan da veruje u to što priča da na svega nekoliko stotina kilometara mogu važiti dvostruki standardi, pa jedno važi za Kosovo, a nešto sasvim drugo za Republiku Srpsku”, istakao je Dodik u intervjuu Srni.

On je ocenio da je “bezobrazna” teza da su isti i na Kosovu i BiH činili zločine, a da su s druge strane bila “nenaoružana nevinašca”, prenosi RTRS.

Ta teza i dolikuje sinu (nekadašnjeg bošnjačkog lidera) Alije Izetbegovića koji je po sopstvenom priznanju žrtvovao mir za BiH. Bakir Izetbegović danas govori o interpretacijama od kojih malo pomalo odustaje sve više ljudi u svetu, shvatajući da `istina` iz devedestih godina i nije čista”, rekao je Dodik.

On je, povodom Izetbegovićeve tvrdnje da "nema istorijskih, pravnih ni moralnih pretpostavki za samostalnost Republike Srpske", naglasio da je ona već samostalna i po svim standardima ima elemente države.

Dodik je podsetio da su 1995. godine u Dejtonu očigledno uvažene i moralne i istorijske pretpostavke i u Dejtonski sporazum ugrađena i odredba da je Republika Srpska samostalan entitet sa svojom skupštinom, vladom, predsednikom, policijom i mnogim drugom institucijama.

Kada govori o moralnim pretpostavkama, Izetbegović valjda misli na Bošnjake koji su ginuli za BiH, ali zaboravlja da ni Srbi, ni Hrvati nisu ginuli za BiH, a borili su se na kućnom pragu. Srbi su se borili za svoja vekovna ognjišta i u najvećoj meri ih odbranili. Istorijski smo bili tu i kad Bošnjaka uopšte nije bilo tako da ne bi bilo loše da Izetbegović prelista istorijske čitanke”, zaključio je Dodik.


CVIJANOVIĆ: POLITIČKO SARAJEVO DRŽI BIH U BLOKADI

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je danas da političko Sarajevo, igrajući razne igre u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, sve drži u nekoj vrsti blokade, ali da je zadovoljna što Srpska u svim ustavnim i drugim aspektima nesmetano funkcioniše.

Ona je izjavila da je “smešna” situacija u kojoj će Denis Zvizdić iz SDA uskoro obavljati dve funkcije - predsedavajućeg Saveta ministara BiH i preuzeti predsedavanje Predstavničkim domom parlamenta BiH.

On će to rešiti na neki, formalno, drugačiji način, ali mi smo bespotrebno dovedeni u situaciju da toliko meseci nemamo formiranu vlast na osnovu ostvarenih izbornih rezultata. Sve to je rezultat raznih igara, uključujući i izbor novog rukovodstva SDA, pa svi moramo biti taoci jedne takve situacije”, ocenila je Cvijanović.

Komentarišući najavama iz PDP-a i SDS-a da je moguće formirati Savet ministara bez koalicije okupljene oko SNSD-a Cvijanovićeva, koja je i potpredsednik SNSD-a poručila je “neka formiraju ako mogu” i dodala da svaka partija ima svoje političke poteze.