U traganje za naftom uloženo 9,5 miliona

I. D. S.

26. 09. 2019. u 06:30

У трагање за нафтом уложено 9,5 милиона

Sa prošlogodišnjeg okupljanja ekologa / Foto "Grin houm"

Prvi rezultati istraživanja podmorja u Jadranu biće poznati početkom 2020. godine. Otkrili jednu geološku formaciju. Ekolozi upozoravaju da bi bušenja mogla izazvati katastrofalne posledice

ITALIJANSKO-RUSKI konzorcijum "Eni-Novatek", i grčka kompanija "Energean", do sada su otkrili najmanje jednu geološku formaciju u moru u kojoj bi moglo biti nafte i gasa. Kako je istakao direktor crnogorske Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević, prva istražna bušotina biće van teritorijalnih voda Crne Gore, na oko 22 kilometra od obale. Do sada su "Eni-Novatek" u snimanje uložili šest, a "Energean" 3,5 miliona evra. Da li crnogorski deo Jadrana krije crno zlato trebalo bi da se sazna u narednih pola godine, kada se očekuju prvi rezultati istraživanja podmorja.

Istraživanja nafte i gasa su zvanično počela krajem prošle godine, a uporedo sa njima, ekološki aktivisti protestuju protiv bušenja u moru i upozoravaju na katastrofalne posledice koje ono može imati.


PROČITAJTE JOŠ:
Problem nikšićkih rudara u Skupštini

- Istraživanja će najozbiljniji udarac zadati turizmu. Turiste najviše privlače upravo prirodna lepota i čisto more na crnogorskom primorju - kazali su iz NVO "Grin houm". - Takođe, 3D brodovi imaju višestruke emitere koji utiču na podvodni svet i morske ekosisteme. Licemerno je i što država sa jedne strane propagira politiku veće prozvodnje energije iz obnovljivih izvora, a sa druge korišćenje fosilnih goriva.

Dubljević, ipak, ukazuje da je Crna Gora jedina država na Jadranu koja ima turizam, a nema naftnu industriju, te da u Italiji, Hrvatskoj i Albaniji nema nikakvih problema zbog toga.

- U Grčkoj, takođe, imamo primer gde industrija nafte uspešno koegzistira s turizmom. Na svega pet kilometara od ostrva Tasos, koje je poznato turističko mesto, skoro 40 godina nalazi se naftna platforma - navodi Dubljević.


NASTAVIĆE DA SE BUNE

POTRAGU za naftom i gasom prate i protesti koalicije ekoloških NVO "SOS za Jadran" koje se protive naftnim istraživanjima u svim zemljama koje izlaze na Jadransko more. Oni su u Crnoj Gori krajem prošle godine održali i četvorodnevni protestni marš tokom koga su prepešačili celu obalu dugu skoro 300 kilometara.


PROČITAJTE JOŠ:
CG: Tehnička vlada pa onda izbori

BEZ PLATFORMI

DUBLjEVIĆ je dodao i da eventualne platforme u crnogorskim teritorijalnim vodama neće ni biti instalirane bar još naredne tri godine, ali da ih i ne mora biti uopšte.

- Proizvodnja nafte i gasa ne vrši se samo putem platformi i sve češće se koriste takozvani brodovi fabrike za skladištenje, proizvodnju i pretovar nafte i gasa, kao i podzemne instalacije koje nisu ni vidljive sa obale - kazao je Vladan Dubljević.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije