Hrvatsku su poslednjih dana preplavile lažne poruke elektronske pošte, informacije o lažnim nagradnim igrama i akcijama, čiji je cilj da se prikupe lični podaci kupaca ili podaci sa bankovnih kartica, pa su tri kompanije bile prinuđene da upozore klijente da ne nasedaju na takve objave.

Kompanije Konzum i Kroacija erlajns saopštile su da ne sprovode nikakve nagradne igre i ne dele kupone i besplatne karte, dok je Rajfajzen banka upozorila klijente da ne otvaraju određene e-mejlove, prenosi Tportal.hr.

Kroacija erlajns je na svom Fejsbuk profilu istakla da ne sprovodi nagradnu igru ili anketu na stranici "croatiaairlines.monster" niti poklanja nagradne karte.

PROČITAJTE JOŠ - Zagreb uputio notu Italiji zbog spomenika D'Anuciju u Trstu (VIDEO)

"Kroacija erlajns nije vlasnik navedenog domena, ne održava tu veb stranicu, niti je na bilo koji način povezana sa njom", naveli su iz hrvatske aviokompanije.

Konzum je na svom sajtu objavio slično upozorenje u kojem mole kupce da ne šalju lične podatke organizatorima navodne nagradne igre, i da ne popunjavaju anketu.

Kompanije ja navodno povodom rođendana ponudila kupcima nagradne kupone, ali se na društvenim mrežama može videti da su kuponi od 1.000 kuna lažni.

Rajfajzen banka suočila se sa drugačijim prblemom, pa je na svom sajtu upozorila klijente da ne otvaraju e-mejlove sa naslovom "Swift potvrdni dokument o deviznoj transakciji", koji su poslati s adrese info@rba.hr i koji imaju potencijalno maliciozan sadržaj.

Banka ističe da nije poslala navedene mejlove i moli klijente da ih ne otvaraju.