AFERA REKET: Šefica Specijalnog tužilaštva Janeva pozvana u tužilaštvo

Tanjug

petak, 16. 08. 2019. u 11:35

АФЕРА РЕКЕТ: Шефица Специјалног тужилаштва Јанева позвана у тужилаштво

Foto SJO

Šefica Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katica Janeva, čiji glas se čuje u objavljenim razgovorima u slučaju "Reket", pozvana je na ispitivanje u skopskom tužilaštvu
Šefica Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katica Janeva, čiji glas se čuje u objavljenim razgovorima u slučaju "Reket", pozvana je na ispitivanje u skopskom tužilaštvu.

Janeva će u utorak u skopskom tužilaštvu odgovarati na pitanja o svojoj ulozi u slučaju "Reket", potvrdili su za portal a1on iz Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju.

Ispitivanje Janeve sledi nakon mesec dana od otvaranje istrage o aferi "Reket", u okviru koje su za sada osumnjičeni samo makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 i biznismen Zoran Milevski.

Prema navodima tužilaštva, Jovanovski i Milevski se sumnjiče da su iznudili više od milion evra od skopskog biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za oslobadanje od pritvora.

Inače, prema makedonskim zakonima, rešenje za oslobođanje od pritvora Kamčeva morala je da odobri šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva, koja se u jednom od objavljenih razgovora između Jovanovskog i Kamčeva na italijanskom portalu "La Veritas" obraća Kamčevu rečima "da ne brine i da će sve biti ok".

U makedonskoj javnosti postoje sumnje da se rešavanje ovog slučaja odugovlači kako bi se uništili ključni dokazi.

Janeva je u dva navrata, putem zvaničnog saopštenja, rekla da nije umešana u ovoj aferi, te da se zloupotrebljava njeno ime i ime Specijalnog tužilaštva.

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski takođe je izrazio svoje razočarenje što se ovaj slučaj odugovlači, iako je, kako je rekao, reč o "mega aferi" koja potencijalno može da dovede u pitanje i datum početka pregovora Severne Makedonije sa EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije