ČISTKA U HRVATSKOJ: Zbog afera odletelo pet ministara

J. Kerbler

sreda, 17. 07. 2019. u 21:08

ЧИСТКА У ХРВАТСКОЈ: Због афера одлетело пет министара

Foto: Tanjug

Predloženi su i novi ministri, većinom nepoznati široj javnosti do sada, a o njima će se Hrvatski sabor izjasniti u petak
ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA

Hrvatski premijer Andrej Plenković smenio je sinoć troje ministara, a nedavno su još dvojica dala ostavku. Smenjen je potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je prijavio u imovinskoj kartici kuću od 1600 kvadrata kao da ima 160. Smenjena je i ministarka regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, nakon brojnih afera iz njenog resora, kada je delila evropske pare prijatelju koji joj je dao na korišćenje luksuzni Mercedes i Nada Murganić, ministarka za demografiju, porodicu i socijalnu politiku, nakon niza incidenata iz njenog sektora.


Pročitajte još: Hrvatski ministar podneo neopozivu ostavku


Nakon izbora šefice diplomatije Marije Pejčinović-Burić za glavnog sekretara Veća Evrope Plenković je za novog ministra spoljnih poslova predložio profesionalnog diplomatu Gordana Grlića Radmana, dosadašnjeg ambasadora u Nemačkoj.

Predloženi su i novi ministri, većinom nepoznati široj javnosti do sada, a o njima će se Hrvatski sabor izjasniti u petak. Plenković je predložio i za nove potpredsednike vlade Davora Božinovića, ministra unutrašnjih poslova i Zdravka Marića, ministra finansija.


Pročitajte još: Ministar optužen za raskalašan život, podneo ostavku


Velika rekonstrukcija hrvatske vlade dolazi u trenutku kada je vladajući HDZ u velikoj krizi, a ankete pokazuju da ga je opozicioni SDP dostigao i pretekao. Drastično pada i popularnost premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, a smenom dosadašnjih jakih ministara dobiće dodatnu opoziciju u stranci. Plenković se nada da će nova lica u vladi, pre svega oni koji do sada nisu bili u vrhu politike, skrenuti pažnju na druge teme, a da će odlazak ministara osumnjičenih na korupciju olakšati i njegov položaj u vladi, ali i Hrvatskoj.

Većina dosadašnjih ministara vraća se u parlament, a pitanje je hoće li ostati lojalni šefu vlade koji ih je dosta brutalno oterao.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije