IZ budžeta 2018. isplaćeno je gotovo 66 miliona evra državne pomoći ili triput više nego 2017, kada se iz crnogorske kase za tu namenu odlilo 19 miliona. Poljoprivreda i ribarstvo više nisu deo tih subvencija, ali je zato sektoru saobraćaja pripalo više od 13 miliona, od čega gotovo sedam nacionalnoj avio-kompaniji.

To je pred Odborom za ekonomiju saopštio Miodrag Vujović, iz Agencije za zaštitu konkurentnosti. Upravo ta pomoć sporna je za Raška Konjevića (SDP), koji ocenjuje da je novac "Montenegro erlajnsu" dodeljen mimo zakona. I to ne samo prošle, već i ove i 2017.


PROČITAJTE JOŠ: Ko je Miraševa "rajska ptica" (FOTO)

- I DRI je evidentirala da "Montenegro erlajns" od februara 2013. ne plaća doprinose. I ja neću dopustiti da neko prosipa novac građana. U ovom izveštaju Agencije za zaštitu konkurentnosti, što je za pohvalu, vi priznajete da je reč o neprijavljenoj pomoći, pa samim tim i o nezakonitoj - konstatovao je Konjević.

Vujović poručuje da pomno prate situaciju u nacionalnoj avio-kompaniji.

- Imamo sve informacije ko je dobio državnu pomoć, i to nije samo "Montenegroerlajns". Znamo i šta su državni revizori o tome rekli. I potpuno se slažem, poreske obaveze avio-kompanije premašile su 20,5 miliona evra. Znamo i za kvalifikaciju da se pomoć može dati za spasavanje firme kroz restrukturiranje. Međutim, nemoguće je rešiti taj problem imajući u vidu da su gubici kompanije pojeli kapital - ocenio je Vujović.

Rešenje za "Montenegro erlajns" se traži, a očekuje se da će to učiniti novoformirani specijalni tim do kraja godine. Opcije su, naveo je Vujović, strateški partner, stečaj, pa i likvidacija.

Odbor za ekonomiju podržao je predlog Zakona o fiskalizaciji. Taj akt će, kaže ministar finansija Darko Radunović, obezbediti efikasnije prikupljanje prihoda, veću disciplinu, ali i kontrolu poreskih obveznika, jer će se svaki račun u roku od dva minuta elektronski evidentirati u Poreskoj upravi. Predviđena rešenja trebalo bi da stupe na snagu 1. januara 2020.


PROČITAJTE JOŠ: Berane: Proslavili obnovljeno milosrđe

PRIHODI

- PROCENE su da bi se prve godine primene Zakona o fiskalizaciji u državnoj kasi prihodi uvećali za 13 do 17 miliona evra. I to bi bio samo mali korak, kako su ocenili poslanici, za suzbijanje sive ekonomije.