ПОСЛЕ свечане литургије у манастиру Ђурђеви ступови, подсећајући на то да је у Беранама основано, а сада и обновљено Коло српских сестара, што је повод за данашње сабрање, митрополит црногорско-приморски Амфилохије је означио почетак редовног Сабора Кола српских сестара Црне Горе.

- Кола српских сестара су активности обновила почетком деведесетих година прошлог века, а почело је у Херцег Новом, тамо где је и пре рата било њихово седиште - подсетио је владика Амфилохије. - Велики сликар из Ваљева Надежда Петровић је била носилац те идеје и оснивач Милосрдног кола сестара у време несреће Првог светског рата.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Растурили предузећа, па желе и цркву

Иако касније укинута, после 1945, Кола српских сестара нису престајала да постоје у Америци, Аустралији, и широм Европе, а посебно у Енглеској.

- Зато исказујем благодарност нашим мајкама и сестрама које настављају то дивно коло српских сестара милости и милосрђа према народу Божјем. Том милошћу су и сачуване ове светиње - поручио је митрополит црногорско-приморски.


Владика Амфилохије је потом, на предлог руководства Кола српских сестара Црне Горе, Архијерејском похвалницом одликовао Бранку Војводић, Соњу Кривчевић, Мирјану Лалошевић и Зорицу Поповић.