OBELEŽAVANjE praznika Svetog mučenika kneza Lazara i svih Svetih mučenika srpskih - Vidovdan u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj počelo je tradicionalnom Vidovdanskom duhovnom akademijom kod Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Zatonu kod Bijelog Polja.

- Kosovski junaci su izginuli ne samo za odbranu svoje zemlje, teritorije nego ponajviše za odbranu časti, obraza, vere i svetinja. Ako to imamo u vidu i ako pogledamo našu današnju situaciju, probleme sa kojima se borimo onda vidimo da Kosovska bitka ne prestaje, s tim što se ona sada, uglavnom, ne vodi vatrenim oružjem, već moramo da je vodimo jačim oružjem - istinom, pravdom, sećanjem, odanošću svojoj veri i svojim svetinjama, svojim precima i svojim grobovima. Kosovska bitka ne prestaje - besedio je u Zatonu episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je zborio i o novom udaru na pravoslavne svetinje u Crnoj Gori.

Pročitajte još - VIDOVDAN: Praznik srpske sabornosti i nadahnuća

Na Vidovdan, u Beranama, prestonom gradu Eparhije budimljansko-nikšićke, počeće tradicionalne, 16. "Vidovdanske svečanosti 2019". Tradicija će biti nastavljena i na Bukovoj poljani kod Mateševa, gde će posle svečane liturgije početi tradicionalni Vidovdanski sabor pred crkvom Svetog kneza Lazara - Lazarici, na mestu na kojem su hrabri Vasojevići predvođeni vojvodom Miljanom Vukovim 11. juna 1877. do nogu potukli brojnu tursku vojsku. Ta bitka je bila uvod u boj na Morači, gde su Vasojevići pobedili tursku vojsku koja je nadirala sa 17.500 vojnika i 24 topa.