VIDOVDAN: Praznik srpske sabornosti i nadahnuća

J. MATIJEVIĆ

28. 06. 2018. u 08:05

ВИДОВДАН: Празник српске саборности и надахнућа
U istoriji našeg naroda današnji datum ima višestruku simboliku i značaj. Marković: Ako je Kosovski mit nazadan, onda to važi i za Termopile

SA jedne strane Vidovdan, sa druge svi drugi srpski praznici. I, uvek "tas istorije" pretegne na njegovu stranu. Jer, Vidovdan je, tvrde istoričari, odavno postao sinonim velikih nacionalnih nadahnuća, praznik srpske sudbine, dan naših pobeda i poraza, jedan od najdramatičnijih datuma u našoj istoriji... I u prošlosti i u savremenoj istoriji, nijednog datuma kao 28. juna Srbija nije morala da donosi teške odluke i da bira put.

PROČITAJTE JOŠ - VIDOVDAN: Praznik srpske sudbine i nadahnuća

Onaj prvi, "preteča" svih naših Vidovdana, bio je pre ravno 629 godina. Lazarev izbor Carstva nebeskog, žrtvovanja za više vrednosti i slobodu po svaku cenu, učinili su Vidovdan mitskim danom. Neraskidivo su ga povezali sa idealom mučeništva i opredeljenjem za večno i duhovno, naspram prolaznog i materijalnog. Baš taj knežev izbor i odricanje od ovozemaljske slave i uspeha vremenom su postali potka nacionalnog etosa Srba.

PROČITAJTE JOŠ - Vidovdan - dan srpskih pobeda i poraza

Dramatični događaji iz novije istorije, koji su se desili 28. juna, samo su ojačali njegovu simboliku kao ključnog datuma srpske istorije. Od mitskog opredeljenja donetog na polju između Laba i Sitnice, preko Principovog pucnja u gradu na Miljacki, do uspona i pada Slobodana Miloševića i otvaranja pristupnih pregovora sa EU - svi ovi događaji učinili su da se Vidovdan u Srbiji dočekuje sa ponosom, ali i sa zebnjom od novih izazova.

Ima i onih koji misle da je Vidovdan neprikladan praznik i da je besmisleno slaviti dan poraza i propasti. Tvrde i da Srbima, već decenijama obuzetim svakodnevnom borbom za opstanak - Vidovdan više nije važan. Takvom utisku, kako kaže istoričar dr Predrag Marković iz Instituta za savremenu istoriju - ne treba podleći!

- Uvek treba da imamo na umu da ako je Kosovski mit nazadan i glup, onda to važi i za Termopile na čijem mitu počiva evropska civilizacija - objašnjava Marković. - Ali, nije tako. Obe bitke, i Kosovska i Termopilska su veličanstvene jer pričaju o borbi za slobodu po svaku cenu. Čak je Kosovski boj još dramatičniji. Gotovo da nema dramatičnije bitke u svetskoj istoriji. Dovoljno je samo pomenuti da su u njoj poginula dva vladara - Lazar i Murat. - Vidovdan i Kosovski boj i zavet jesu centar srpske nacionalne svesti. Gledano iz dnevnog ugla, tačno je da su svakodnevni životni problemi i izazovi Srbima važniji od Vidovdana. Zato u anketama koje se sprovode, niko Kosovski boj i zavet neće istaći kao stvar od koje se živi. Ali, kada treba, kada je Srbiji najteže, taj mit proradi. Ono što se 1389. zbilo na polju između Laba i Sitnice živi u najdubljim nivoima naše svesti i nepogrešivo se aktivira u teškim situacijama, kada je "biti il' ne biti".

Etnolog Dragomir Antonić tvrdi da je Vidovdan najveći praznik u Srba i praznik sabornosti Srba.

- Pravoslavna crkva ga je uvrstila u kalendar tek 1892, a u ranijim vremenima ovaj dan je bio posvećen proroku Amosu, a kasnije i knezu Lazaru. Narodna vera i obredne radnje vezane za ovaj dan znatno su starijeg porekla, a praznik Vidovdan samo je nastavak kulta starog slovenskog božanstva Vida, koji je nepoznat u pravoslavnoj tradiciji.

Na ovaj dan, podseća Antonić, izbegava se rad.

- Na Vidovdan se ne igra i ne peva - kaže Antonić.

- Oživljavaju se priče o Kosovskoj bici, caru Lazaru i srpskim junacima. Starci tvrde da se u ponoć vode promene, pa iz bistrih pređu u crvene, jer je mnogo naših junaka iskrvarilo od Kosova do danas. U crkvama se daju parastosi kosovskim, a ponegde i svim izginulim ratnicima. Narod kaže da i kukavica na ovaj dan prestane da kuka za izginulim na Kosovu polju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Branko

28.06.2018. 08:38

Kosovski boj je bio 6897. godine što piše u svim istorijskim dokumentima Srbije i Srba. Zbog toga što smo zaboravili ovu činjenicu počeli su da nam nameću da je "kosovski mit" nazadan a ne istorijska istina. Najpre smo se odrekli svog kalendara da ne bi smetalo Nemcima i ostalim zapadnim nacijama, pa onda Vinčanske civilizacije i Vinčanskog pisma. Po njima za nas je važno zadnjih 200 godina i ništa više preko toga, naučno 100%.

Filip

28.06.2018. 08:52

Vidovdan je praznik svih praznika i trebao bi se izucavati od obdanista do univerziteta kako bi se nasa omladina ucila o ponosu i casti u odbrani pravoslavlja i cenila zrtve za ocuvanje Srbije.Umesto sto se velicaju gej parade i emisije tipa zadruga,farma potrebno je da se Srbi sloze,uboze i mnoze kako nebismo bili manjina u sopstvenoj zemlji kao sto smo i mi Srbi ostali i opstajemo u porobljenom Kosmetu.

Павле М. Дивнић

28.06.2018. 08:53

Патадоксално је да у НОВОСТИМА овај текст исчитавамо на хрватској абецеди. То само говори колико је и данас присутан Брозов синдром. Франц. акдемик Жан Дитур је одбио пријем за почасног члана САНУ речима:"Захваљујем на вашем писму од 1. нов. ог. Ја га нисам читао јер је написано на енглеском (или америчком) језику. Морам признати да се чудим Србији да ако већ нису имали кога да ми се обрати нафрнацуском, зашто нисте написали на вашем лепом ћирилчном писму и српски!?

Чикириз

28.06.2018. 10:31

Овај видовдан нас затиче у стању у каквом је " Косовка девојка" затекла рањеног витеза Павла Орловића! ( десна рука одсечена,лева нога до колена,ребра пребијена" виде му се џигерице бијеле"! Само што нама данас нема ко да вида ране ( " да умива водом хладном и поји рујним вином")

Vito Raski

28.06.2018. 12:05

@Чикириз - Kosovski junaci su ispisivali, potpisivali i overavali VIDOVDAN, na bojnom KOSOVSKOM POLJU, svojom krvlju i svojim zivotima. Da bi njihovi potomci ispisali, potpisali i overili pravno obavezujucim sporazumom u Briselu. Treba da se zapitamo: KOLIKO DUGO CE NAS JOS PRATITI LAZAREVA ZAKLETVA? Da li smo svesni da nas je sve manje, jer nismo sacuvali njegov i svih Kosovskih junaka ZAVET, koji nam ostavise u amanet.

Binka Butic

28.06.2018. 11:46

Pesma “Vidovdan“ koju interpretira G. Lazarević uvek izmami suzu kod mene. Od izručenja Miloševića na taj dan, još jače. To zaista doživljavam kao poraz, predati svog predsednika, da mu stranci sude je sramno, i ostaće kao crna mrlja na obrazu našeg naroda.

Hercegov Grad

28.06.2018. 14:09

Dan kada su Srbi prodavali ,zapadu ,Srbe za nesta sice u licnim djepovima!Dan kada su saradnici Srbi zapadnih sluzbi predali presednika drzave za fotelje i pare!Dan koga se ,zbog takvih Srba ,svi drugi Srbi treba da stide, jer su precutivanjem ,stajali na istoj strani izdaje!