Vekovi brane svetinje SPC

V. KADIĆ

26. 06. 2019. u 14:41

Dr Vladimir Leposavić, član pravnog tima MCP, o mišljenju Venecijanske komisije. Zakon mora na dopunu. Nema oduzimanja imovine bez sudskih postupaka

Векови бране светиње СПЦ

Vladimir Leposavić

MOŽE li država koja nije u stanju da sačuva vredne umetnine Narodnog muzeja na Cetinju da vodi brigu o imovini Srpske pravoslavne crkve koja na ovim prostorima traje vekovima? I pored toga što je jasno rečeno da državni oblik svojine uopšte nije dobar, u Crnoj Gori je gotovo sve već privatizovano samo kako bi se tržišno eksploatisalo, ali kada je u pitanju crkva to se pokušava vešto zaobići.

Ovo, u razgovoru za "Novosti", kaže dr Vladimir Leposavić, član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, nakon što Venecijanska komisija nije dala "zeleno svetlo" na jednostrano preknjižavanje crkvene imovine u Crnoj Gori.

- Kada bi država otela imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija, što joj je u startu bio cilj, onda bi ona sa njom mogla da radi što poželi - objašnjava Leposavić. - Čuo sam za podatak da država trinaest godina od obnove nezavisnosti nema pojma koja je sve to imovina u Crnoj Gori njeno vlasništvo! I ja joj verujem, ali to nije problem crkve koja ovde živi i traje sa svojim unikatnim verskim objektima koji su snabdeveni svim istorijskim i arhivskim građama koje svedoče o tome kroz koliko su se stotina godina one čuvale i obnavljale.

On podseća da sva uputstva i mišljenja koja su se našla u zaključcima VK treba da se inkorporiraju u zakon.

- Jasno je rečeno da članovi 62 i 63 ovog spornog zakona moraju da se dopune i naznače da nema oduzimanja imovine i prepisivanja u katastru, već da je neophodno da se sprovode sudski postupci, a da se eventualne promene vrše tek kada odluke postanu konačne - dodaje Leposavić. - Od početka je nejasno zašto će državi crkvena imovina. Radi se o tome što bi država prepisala imovinu na sebe koju bi potom vratila crkvama, samo što bi tada mogla da licitira. Nesuvislo i nelogično da nekome treba pravo svojine kako bi sutra ucenjivao i manipulisao.

Manastir Ostrog Foto V. K.

POKUŠALI DA OTVORE VRATA CPC

GOVOREĆI o tome da li je ovaj zakon otvarao vrata hramova pristalicama nepriznate CPC, Leposavić kaže:

- Moglo je to da se desi i bilo bi veoma opasno i loše. Jer, znamo da je država danima slala poruke kako će "njeni" hramovi biti dostupni svima. To je moglo stvoriti nove i velike probleme.

ISKUSTVA GRČKE

LEPOSAVIĆ navodi i iskustva drugih država i crkava kada je reč o dokazivanju imovine.

- U Grčkoj su se sveti manastiri upisivali kasno u katastar pa su i tada jasno dokazali koliko vekova oni postoje. Takođe, nisu mogli da se upisuju u katastar u onim opštinama u kojima nije bilo sređenih knjiga, pa kad su bile sređene, oni bi se upisali.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije