BIO je majstor fudbala, uzdanica Sutjeske, čekala ga je blistava karijera, ali se nažalost desio peh - povreda, i sve sportske planove Milana Šula Delića oduvao je nikšićki severac. Žario je i palio sedamdesetih sa omladincima nezaboravnog stratega Milana Mike Zirojevića. Ostala su sećanje i priče o talentu, levom halfu, koji se retko rađa. Tražili su ga Džajić, Mladinić, Višnjevac...

Ipak, Šule nije se predao, već je loptu zamenio olovkom, počeo da piše pesme, objavljuje knjige, a uspešno se oprobao i u prozi. Upravo ovih dana izašla je njegova nova knjiga "Ideja i pogledi", za koju je naš poznati književni kritičar Želidrag Nikčević kazao da se njome potvrđuju visoke ocene o Deliću, koji razmišlja, piše i peva usamljenički, ali uvek sa pozivom koji je upućen drugima - iskreno, srdačno i istinoljubivo.

Pročitajte još: MITROVIĆ SE DOKAZAO I KAO PISAC: Novac nikad nije presudan

I ZAISTA je tako, a fudbalski Bekenbauer postao je to i u književnosti. Nadimak koji su mu nadenuli bivši fudbaleri Sutjeske Bogdan Vuković, Vladimir Kontić i Rajko Nikolić opstaje i posle više decenija. A nazvali su ga tako jer je njegova igra podsećala na tadašnje majstorstvo nezaboravnog Nemca.

- Lepo je setiti se tih vremena, kada se igrao dobar fudbal. Kao omladinci Sutjeske izgarali smo na terenu, a posebno na utakmicama protiv velikana Partizana i Zvezde, Hajduka i Dinama. Bio sam deo istorijskog podviga kada smo postali omladinski prvaci Jugoslavije, i to posle dve finalne utakmice protiv Dinama u Zagrebu i Nikšiću. Po odluci tadašnjeg selektora reprezentacije Jugoslavije Stevana Ćeleta Vilotića, proglašen sam za najboljeg igrača - priča, za "Novosti", Milan Šule Delić.

GOTOVO sve novine su prenele reči selektora: "Delić je brz, oštar igrač sa mnogo smisla za organizaciju igre". Njegov učitelj Zirojević govorio je: "Delić je fudbaler koji igra bez greške", da bi Bruno Repar otišao korak dalje: "Nijedan Brazilac ne zna fudbal kao Delić!." Oko njega su obletali menadžeri i prijatelji poznatih prvoligaških klubova. Velika četvorka utrkivala se da u svojim redovima vidi nikšićkog asa. Kada je bio na korak da pređe u Partizan, desila se teža povreda. To je bio šok za njega i za klub, grad, istinske ljubitelje fudbala...


- Šule je bio fudbalski mađioničar. Ono što je on demonstrirao bilo je čarobno. Sutjeska je sa njim i ostalima iz te sjajne generacije omladinaca harala jugoslovenskim stadionima, a Nikšić je bio fudbalska perjanica. Imao sam sreću da ga upoznam, da igramo zajedno mali fudbal. I tu je dominirao - kaže za naš list Andrija Piro Vujović, još jedan nikšićki fudbalski majstor koji je svojevremeno "zapalio" Rim igrajući za Romu, prvaka Evrope u malom fudbalu.

RIVERA ODUŠEVLjEN Đani Rivera, čuveni fudbaler Milana, koji je 1969. dobio zlatnu loptu kao najbolji fudbaler sveta, proglasio je naš tim koji je osvojio turnir Kvarnerska rivijera za najbolji na svetu u omladinskoj konkurenciji. Poželeo je da kupi ceo sastav Sutjeske za njegov Milan. Da je ostao taj tim na okupu, siguran sam da bi Sutjeska napravila čudo - kaže Milan Delić.

PRIZNAJE Šule da je lepo živeti od sećanja. Izbledele fotografije, sačuvani novinski tekstovi iz "Sporta", "Tempa", "Nikšićkih novina" i drugih svedoče o jednom vremenu koje je trebalo da bude ovenčano biserima.

- Takav je sport. Povreda me samo fizički udaljila sa terena, ali ja i danas sa uživanjem pratim fudbal. Radujem se uspesima mog kluba i verujem da će Sutjeska odbraniti titulu prvaka Crne Gore - poručuje nekadašnji fudbalski dragulj sa Bistrice.


GENERACIJA ZA PAMĆENjE

NIKŠIĆani pamte generaciju fudbalera Sutjeske koja je 1976. osvojila prvenstvo "velike" Jugoslavije u omladinskoj konkurenciji. Superiornost su pokazali i u finalnim okršajima sa vršnjacima iz zagrebačkog Dinama. Na stadionu "Maksimir", kao predigri prvoligaškog derbija između Dinama i Crvene zvezde, pred 30.000 gledalaca, slavili su rezultatom 2:0, da bi im u revanšu u Nikšiću bio dovoljan i remi za veliko slavlje i ulazak u besmrtnost.

Omladinski tim Sutjeske - prvak SFRJ 1976. - Foto FK Sutjeska


Tu "zlatnu" generaciju omladinaca Sutjeske činili su Zoran Nikitović, Miomir Ljaka Bakrač, Zoran Zoja Vorotović, Dragan Bof Bošković, Milan Šule Delić, Slobodan Slobo Rojević, Milun Petković, Momir Mićo Bakrač, Vukosav Vule Zeković, Stanko Dumnić, Nikola Peco Rakojević, Pero Giljen, Dragoljub Pantić, Dragan Pike Tomanović, Zoran Međedović, Miodrag Mijo Bajović i Zoran Bigović.