PAPA ISTRAŽUJE KAPTOL: Da li je zagrebački nadbiskup znao za zloupotrebe?

J. Kerbler

četvrtak, 04. 04. 2019. u 09:54

ПАПА ИСТРАЖУЈЕ КАПТОЛ: Да ли је загребачки надбискуп знао за злоупотребе?

foto Tanjug Josip Bozanić

Vatikan poslao emisara u Zagreb da ispita "crkveni novac". Pod lupom je i delovanje kardinala Josipa Bozanića

ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

DOLAZAK poljskog nadbiskupa Jozefa Mihalika u Zagreb, po nalogu pape Franje, pokrenuo je veliku vatikansku istragu o tome kako je prošlih godina trošen crkveni novac. Osnovno pitanje jeste da li je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić znao kako se dogodilo da poslovi koji je Crkvi trebalo da donesu zaradu završe kao "sumnjive radnje", sa mnogo zloupotreba.

Pročitajte još:Papa poslao inspekciju na Kaptol

Vatikan je inspekciju poslednji put poslao u Hrvatsku pre više od sedamdeset godina, a sada će tri dana poljski nadbiskup istraživati sve okolnosti trošenja crkvenog novca i izveštaj će predati samom papi.

Mihalik se sastao i sa kardinalom Bozanićem, ali i sa drugim sveštenicima tražeći odgovore na mnoga pitanja koja interesuju Vatikan. Pre svega kako su prebendari, poseban red koji je vodio i finansije Kaptola, ulagali crkveni novac, pre svega u izgradnju jednog tržnog centra u Zagrebu. Ustanovljeno su mnoge nezakonite radnje, pa su tako prebendari dopuštali da se pojedini poslovni ljudi upisuju kao vlasnici crkvene imovine kako bi dobili kredite od banaka.

Pročitajte još: Tuđman i Kaptol sakrili istinu o Stepincu

U međuvremenu je pokrenuta velika istraga koja je rezultirala smenom svih prebendara, ali epilog nikada nije izašao van zidina Kaptola. Crkveni vrh je tražio odgovore, ali ponajviše onaj na pitanje da li je kardinal Bozanić sve znao ili su prebendari vodili posao na svoju ruku. U pismenim izveštajima za Vatikan svi odreda su branili Bozanića, osim jednoga, koji je otvoreno napisao da je kardinal bio u sve upućen. To je i dovelo do papine odluke da pošalje inspekciju, a od izveštaja nadbikuspa Mihalika zavisi i budućnost zagrebačkog nadbiskupa.

Već duže vreme se govori da bi Bozanić trebalo da odstupi s dužnosti. Uz činjenicu da su neki hrvatski biskupi otvoreno tolerisali desni ekstremizam, a Bozanić sve to tolerisao, tu je i sve veći jaz oko Alojzija Stepinca. Naime, hrvatski biskupi traže od pape da ga što pre proglasi za sveca, dok Vatikan okleva i papa još ne donosi odluku.

Ako inspekcija zaključi da je i kardinal Bozanić znao za mutne radnje sa crkvenim novcem i imovinom, on će sigurno biti sklonjen s mesta zagrebačkog nadbiskupa, a naveliko se pominje biskup Dražen Kutleša kao mogući novi nadbiskup. Kutleša slovi za veoma odmerenog sveštenika, po meri sadašnjeg pape, koji je već poslao nekoliko signala da bi do takve smene moglo da dođe.

ZLOČINAC "NAŠAO" BOGA

BURNE reakcije izazvao je poziv sveštenika Damira Stojića da pozove ratnog zločinca Darija Kordića da drži studentima predavanje. "Našao sam Boga u Hagu", rekao je Kordić, koji je osuđen za učestvovanje u ubistvima u Ahmićima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije