Tuđman i Kaptol sakrili istinu o Stepincu

R. Dragović

sreda, 26. 07. 2017. u 22:02

Туђман и Каптол сакрили истину о Степинцу
Tragom nestale dokumentacije Državne bezbednosti o kontroverznom nadbiskupu Alojziju Stepincu: Iz kardinalovog dosijea u periodu od 1992. do 2000. Katolička crkva uklonila najdelikatnije dokumente

DOKUMENTA koja kriju pravu istinu o delu kontroverznog katoličkog kardinala Alojzija Stepinca zaključana su u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Sva kompromitujuća građa izdvojena je iz Stepinčevog dosijea hrvatske Službe državne bezbednosti, i umesto u Hrvatskom državnom arhivu završila je pod ključem na Kaptolu. U trijaži dokumentacije učestvovao je vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj, a pojedina akta iz dosijea izvukao je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

Ova neprocenjiva arhivska građa decenijama je nedostupna istraživačima i istoričarima. Uvid u nju nisu imali ni članovi Mešovite komisije Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije koja već godinu dana vodi dijalog u cilju rasvetljavanja istorijske uloge kontroverznog hrvatskog nadbiskupa u vreme Drugog svetskog rata.

Da je vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj uklanjanjem kompromitujućeg materijala oprao Stepinčevu biografiju već decenijama se govori u krugovima istoričara genocida u NDH. Slična tvrdnja izneta je i u poslednjem broju zagrebačkog nedeljnika "Globus".

Ključni trenutak za skrivanje ove građe dogodio se 1992. godine, ubrzo po dolasku HDZ na vlast, kada je hrvatski MUP kardinalu Franji Kuhariću predao sve materijale hrvatske Državne bezbednosti vezane za delovanje Katoličke crkve od 1945. do 1990, kao i svu stariju građu koju su nove vlasti konfiskovale posle oslobođenja 1945. godine. Crkva je 2000. godine ovu građu prosledila Hrvatskom arhivu, ali - nekompletnu. Glavninu najvažnijih dokumenata, i to najdelikatniju, Kaptol je zadržao i stavio pod trajni embargo.

"To se vidi iz ličnog dosijea Alojzija Stepinca, gde je na mnogim mestima vrlo precizno naznačen naziv dokumenta o kojem je reč, ali i napomena "nedostaje", navodi "Globusov" novinar Darko Hudelist.

Ova operacija odvijala se uz odobrenje Franje Tuđmana, koji je kardinalu Franji Kuhariću nešto ranije (1990. ili 1991. godine) lično uručio originalne primerke pet tomova Stepinčevih dnevnika. Ovi zapisi, obogaćeni dodacima - aneksima, fotografijama, beleškama, isečcima iz štampe - i danas su zaključani na Kaptolu, iako se smatraju krunskim dokazom o Stepinčevoj umešanosti u zločine NDH. Hrvatski arhiv čuva samo takozvani "neovereni prepis" suvih kardinalovih beležaka, bez aneksa i dopunskih materijala.

DOKAZ O UNIJAĆENjU U MORU nedostupne građe izuzetno je važno Stepinčevo pismo papi Piju XII iz maja 1943. i čak 30 priloga koji su pratili ovu prepisku. Jedan od neobjavljenih aneksa ovog dramatičnog pisma, kako se pretpostavlja, sadrži i informaciju da je na prostoru NDH u katoličku veru prevedeno (ili je to bio cilj) čak 244.000 pravoslavaca.

Na poznati sadržaj ovih svezaka pozvao se i patrijarh Irinej u pismu papi Franji iz 2014. godine, koje je, kako se ispostavilo, bilo ključno za formiranje Mešovite komisije SPC i katolika.

"Stepinac je pravoslavlje proglasio za najveće prokletstvo Evrope i upravo je te reči zabeležio u svom dnevniku odmah posle kobnih događaja koje će uvesti Jugoslaviju u rat, dovesti do njenog raspada i stvaranja NDH", naveo je patrijarh Irinej u pismu papi.

Pored ovih dnevničkih zapisa, Crkva u Hrvatskoj prikriva i 17 stranica beležaka, koje je Stepinac načinio posle susreta sa Titom 4. juna 1945. godine i na osnovu koga je papi Piju XII podneo iscrpan izveštaj.

Da je vrh Katoličke crkve očistio kompromitujuće dokumente iz njegovog dosijea nema sumnju istoričar Čedomir Antić.

- Ako imamo crkvu koja je učestvovala u genocidu za očekivati je i da uklanja tragove - kaže Antić. - Snažna potreba da Stepinac bude proglašen za svetitelja uostalom to najbolje dokazuje. Lično ne verujem da će embargo na ovu građu biti ikada zvanično ukinut. Postoji, međutim, i izreka da "istorija uvek ispliva, makar i kao leš".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

VASKE

26.07.2017. 22:15

Šta reći posle rečenice "Ako imamo katoličku crkvu koja je morala da prikrije zločine Stepinca, jer bi za iste i crkva odgovarala, tj. svestenstvo" Jel treba dalje trošiti reči. Da ne pominjem da je nekoliko stotina hiljada srba pod pretnjom smrću prešlo u katolike. I danas takva država promoviše "EVROPSKE VREDNOSTI" !!! Budi bog sa nama.

Шатор

26.07.2017. 22:39

Какав диван предсједник, каква љепота. У најбољем стилу јужноамеричких и афричких диктатора.

GALEB BIJELI- ANTE BAN

27.07.2017. 13:18

@Шатор - Da! U uniformi puno sliči na Tita! Uostalom- razdaljina izmedju Kumrovca i Velikog Trgovišća samo je 14 km!

vlada

26.07.2017. 22:40

Pa naravno da će Tuđman da pravi i štiti veliku CRO! Šta ste očekivali da štiti srpske interese!?!?

Miki - Zg

26.07.2017. 22:46

Papa Frančesko je u Ukrajini prije par mjeseci izjavio da je prekrštavanje najveći zločin .Dotični blaženi ( pod njegovim vodstvom ) prekrstio 250 000 krštenih pravoslavaca na katoličanstvo !

Миленковић Станивоје

27.07.2017. 06:05

Патријарх се поштено обруко. Тврдио је да има доказе о Степинцу. Сва архива настала до 91. је у Београду, а и ако није све од 45 до 91 била је доступна свима у Србији који су је хтели гледати. Ми смо ишли у Рим празних руку а тврдили смо да имамо доказе !!!! Сад тврдимо да имамо доказе само су закључани на Загребачком Каптолу? Па јесмо ли ми нормални? Мислим да је дошло време да тог човека пустимо да почива у миру.

milomaj

27.07.2017. 07:40

Ja sam rodjen u zap. Slavoniji i secam se pokrstavanja.Ostalo mi je u secanju da je selo Mijaci kod Pakraca pokrsteno.Najverovatnije da ima zivih ljudi koji to mogu da potvrde.Javite se.Neka ustanova treba to da registruje.Katolicka crkva ce te spiskove pokazati kada vide svoju kollrist.

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

30.07.2017. 10:03

Još jedna velika laž i prevara. Komunisti su bili na vlasti 45 godina i bili su svemoćni tako da su lako mogli dobiti bilo kakve dokumente koji su im trebali i bili bi ih upotrebili kao dokaz protiv kardinala Stepinca. Niti su ih imali ni mogli pronaći nego su montirali optužnicu bez ikakvih dokaza i sproveli jedno tipično suđenje po uzoru na SSSR i neke druge totalitarne režime. A inače u to doba se dobijao metak za nepravovremeno ustajanje u partizanima. Moj pok.otac svijedok.