„Zona Zamfirova“ svetska a naša i na sceni MNT

M.Stančić

03. 03. 2019. u 15:52

 „Зона Замфирова“ светска а наша и на сцени МНТ

Foto: M.S.

Svečani prijem sa kulturnim programom u Skoplju povodom dana državnosti Srbije

SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

Povodom dana Republike Srbije i Dana Vojske Republike Srbije, ambasador Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić, priredila je u subotu u Makedonskom narodnom teatru (MNT), svečani prijem sa kulturnim programom - mjuziklom „Zona Zamfirova“ Beogradskog pozorišta na Terazijama.

 Pred velikim brojem zvanica, ministara Vlade Republike Severne Makedonije (RSM), poslanicima Sobranja, ambasadora, predstavnika diplomatskog i vojnog kora, srpskih asocijacija, privrednika, kulturnih radnika, novinara, Divjak Tomić je ukazala da svečanim krijemom i kulturnim programom, na simboličan način obeležavamo najznačajnije datume u saveremenoj istoriji srpske države – 15. februar 1835. i 23. april 1815. jer predstavljaju toliko važan simbol za današnju Republiku Srbiju.

 Otkako je hronoliški podsetila na značaj tih datuma i događaja u srpskoj istoriji, ona je ocenila da „danas, 204 godine kasnije, Vojska Srbije predstavlja savremene oružane snage, vojno neutralne, spremne i sposobne da izvrše dodeljene zadatke. Naša vojska, kako je dodala, danas daje doprinos izgradnji i jačanju regionalne bezbednosti i mira u svetu“.

 - Republika Severna Makedonija je naš bliski sused sa kojim želimo i zajednički gradimo što je moguće bolje i svestranije odnose. Na tom putu ima još mnogo prostora, što nas obavezuje na istrajsnost i kontinuirano unapređenje naše saradnje. Otuda, logčno, i u najboljem interesu je da Republika Severna Makedonija, kao i čitav naš region, kontinuirano napreduje.


NEDELjNI BIS               Posle izvanrednog subotnjeg nastupa na sceni MNT, u okviru svečanosti povodom Dana Republike Srbije i Vojske Republike Srbije, mjuzikl „Zona Zamfirova“, u Makedonskom nacionalnom teatru na otvorenom programskom repertoaru igran je i u nedelju.

U tom duhu, i ovom prilikom čestitamo rukovodstvu i građanima Republike Severne Makedonije na uspešno okončanom višegodišnjem problemu, čime je uklonjena jedna od glavnih prepreka na njenom evropskom putu, rekla je ambasador Dušanka Divjak Tomić.

Ona je izrazila uverenje da kulturnim programom na svečanosti, mjuziklom „Zona Zamforova“, simbolično dočavamo vreme prošlo i aktuelni trenutak Srbije. To „kratko putovanje kroz njenu kulturnu raznovrsnost“, salvama aplauza publika je potvrdila da je na najbolji način „osetila toplinu duše našeg naroda“.

 U mjuziklu „Zona Zamfirova“, Kokana Mladenovića, „brodvejski, a ipak, blisko naški“, na sceni MNT, na velisko zadovoljstvo skopskoj publici su se izvanrednim igrom predstavili – Aleksandar Vučković, Ivana Popović, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Ivana Knežević, Slobodan Stefanović, Tanja Petrović, Milan Antonić, Miroljub Turajlija, Desimir Stanojević, Maja Noveljić, Ana Radivojević, Nataša Brakus, Saša Joksimović, Ivan Zablaćanski, Jelena Arsić kao i hor, balet i orkestar Pozorišta na Terazijama.


                     


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije