KLjUČNO pitanje razvoja države je razvoj severa, pa je iz kapitalnog budžeta najviše sredstava izdvojeno za ovaj deo zemlje. Ovo je u sredu u Gusinju izjavio predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, naglašavajući da nema razvoja bez unapređenja infrastrukture. On je u prisustvu čelnika lokalne samouprave otvorio opštinski administrativni centar od 1.130 kvadrata koji je koštao više od 1,2 miliona evra. Najveći deo novca, 1,1 milion evra, obezbedila je Vlada Crne Gore, a ostatak Fondacija "Gusinje" i crnogorski iseljenici iz SAD, i Opština Gusinje.

- Vlada je svakodnevno fokusirana na poboljšanje kvaliteta života građana posebno na severu zemlje. Zbog toga je za Gusinje opredeljeno 30 odsto više novca iz budžeta nego prošle godine - kazao je Marković prilikom razgovora sa predsednicom opštine Anelom Čekić i njenim saradnicima.

On je istakao da su izdvajanja iz Kapitalnog budžeta od 1,34 miliona evra predviđena za više projekata u opštini Gusinje, od kojih su kao najznačajniji istaknuti projekat uređenja prostora Alipašinih izvora kao i rekonstrukcija i opremanje administrativnih objekata. Marković je kazao da je za rekonstrukciju lokalnih puteva u opštini Gusinje opredeljeno 200.000 evra, što je tri puta više nego što je izdvajano ranije.


PROČITAJTE JOŠ - Duško Marković na "premijerskom satu": Integracije prioritet


- Vlada je podržavajući projekte u Gusinju pokrenula rekonstrukciju puta od Podgorice preko Dinoše do Cijevne Zatrijebačke, kapitalnog infrastrukturnog projekta, vrednog 11 miliona evra - kazao je premijer, govoreći o izgradnji puta od Gusinja do Podgorice, preko teritorije Albanije. - Verujem da će odmah po završetku tendera, krajem ovog meseca biti određen i izvođač radova i potpisan odgovarajući ugovor, čime će se Gusinje približiti Podgorici na sedamdesetak kilometara.

Upitan da prokomentariše početak programa sticanja državljanstva naše zemlje radi ulaganja, premijer je kazao da je reč o programu koji ima za cilj da obezbedi privatni kapital za razvoj i valorizaciju resursa, snaženje naše ekonomije i popravljanje standarda.

- Svako ko, po pravilima koja smo propisali, bude spreman da investira u neki projekat koji će odobriti vlada u zemlji, dobiće to državljanstvo, a projekti će se razvijati, otvaraće se nova radna mesta, plate će rasti, smanjivaćemo nezaposlenost i, naravno, bolje živeti. To je cilj tog programa. Lično sam zainteresovan da se program realizuje na takav način i sa tim efektom. Ako u nekom trenutku procenimo da tog efekta nema, program ćemo obustaviti - kazao je premijer Marković.


PLANOVI

PRILIKOM razgovora je ocenjeno nistarstvo održivog razvoja i turizma u brzom roku reše problem planske dokumentacije u Gusinju jer je to uslov daljeg razvoja opštine, novih projekata, među kojima je i školsko-sportska sala vredna skoro tri miliona evra.