Agencija za hranu i veterinarstvo (AHV) Makedonije objavila je danas da je počela kontrolu 30 proizvođača pirinča za koje postoje indicije da su koristili genetski modifikovano seme.

Direktor AHV Zoran Atanasov rekao je novinarima da je poznata sorta pirinča dobojene od genetski modifikovanog semena i da se nastavlja kontrola na terenu.


"Imamo saznanja koja je sorta pirinča i imamo spisak osoba kod kojih može da se nađe. Dobijen je spisak mogućih 30 proizvođača. Ekipe su danas ponovo na terenu", rekao je Atanasov.


Pročitajte još: Kina postaje vodeći proizvođač GMO semena u svetu?


Prema njegovim rečima, kontrole su pojačane ne samo u zemlji već i na graničnim prelazima prikilom uvoza te žitarice, a priprema se i kontrola celokupne ovogodišnje žetve pirinča u Makeoniji.


Agencija za hranu i veterinarstvo je 9. avgust najavila pojačanu kontrolu prisustva genetski modifikovanih organizama u hrani.


Ta pojačana kontrola, rekao je tada Atanasov, dolazi posle otkrivanja 550 kilograma GMO pirinča proizvedenog u Kočanima od uvoznog semena i prisustva GMO u sojinima mrvicama i šniclama uvezenim iz Srbije.